Джордж Оруел

George_Orwell_press_photo

Ерик Артър Блеър, известен с псевдонима си Джордж Оруел, е един от най-големите писатели на 20-ти век. Есеист, журналист и писател, той е познат най-вече като авторът на вечните книги “Фермата на животните” и “1984”.

Оруел е роден на 25-ти юни 1903-та година в Индия. По това време азиатската страна е била част от Британската империя. Когато е на годинка, той отива в Англия заедно с майка си, докато баща му остава в Индия. Двамата се виждат рядко и така и не стават особено близки.

Като дете Оруел е доста болнав, но намирал утеха в писането си. На четири той завършва първата си поема. По-късно признава, че имал навиците на самотно дете и литературната му амбиция идвала от чувството на изолация. На 11 публикува първата си поема в местен вестник.

В училището Оруел не е от обичаните деца. Той забелязва, че богатите хлапета получават по-добро отношение от учителите. Това обаче не успява да му попречи да стане отличник, а липсата на приятели компенсира с четене. Любими негови автори стават Ръдиард Киплинг и Хърбърт Уелс.

След като завършва средното си образование, Оруел няма пари да следва в университет и се записва в армията, която го изпраща в Бирма, днешен Мианмар, по това време също част от Британската империя. След пет години служба Оруел се връща в Англия, решен да стане писател. Това обаче се оказва трудна задача и поради липсата на средства бъдещият автор работи най-различни професии, включително да мие чинии. Все пак през 1933-та година той издава “На дъното в Париж и Лондон”, където коментира лошият живот на работешите хора. В следващата си книга “Бирмански дни” той критикува британския империализъм. За да не компрометира името на семейството си, авторът избира да пише под псевдоним.

animal farm classic

През 1936-та година Оруел, който е с леви убеждения, заминава за Испания, за да се бори с режима на диктатора Франко. По време на тези битки той бива ранен и няколко дни не може дори да говори. За щастие успява да напусне страната преди да го осъдят. Когато се връща в Англия обаче здравето му се разклаща и през 1938-ма година Оруел получава страшна диагноза – туберкулоза, болест, която в ония години е била практически нелечима. До края на живота си авторът ще се бори с нея.

През следващите години Оруел изкарва хляба си като литературен критик и автор на пропаганда за Втората Световна Война, професия, която ненавиждал. В същото време той бил отвратен и омерзен от случващото се в Съветския съюз, което възприел като предателство към левите идеи. Затова и написал “Фермата на животните”, в която главните герои Объл и Наполеон са две прасета, метафора на съветските диктатори Троцки и Сталин. “Фермата на животните” спечелила световна слава на автора си и най-сетне му позволила да се сдобие с някаква финансова независимост. Затова и той успява да напише “1984”, чудовищна антиутопия за абсолютен тоталитаризъм, която шокира читателите при излизането си. Въпреки това, книгата се превръща в класика и част от световното културно наследство, остро и навременно предупреждение за опасността от тоталната власт.

Оруел почива на 21-ви януари 1950-та година, най-сетне губейки битката с туберкулозата. Неговото наследство обаче живее и до ден днешен, а най-известните му книги са адаптирани на филми и сами са вдъхновили още безброй произведения в антиутопичния жанр.

book_cover_1984

Представен от Александър Драганов

 

Тагове:  

Оставете отговор