Джордж Лукас

Джордж Лукас

 

Обикновено в рубриката “автори” ние представяме писатели, в случая обаче вашето внимание ще обърнем на може би най-известния режисьор в света – Джордж Лукас, който освен всичко друго е и автор на първата от десетките, да не кажа стотици книги за “Междузвездни Войни” – “Нова Надежда”.

Лукас е израсъл в малко ранчо в Модесто, Калифорния. Като млад Джордж бил много запален по автомобилните състезания с драгстери и дори мислил да стане пилот, но след претърпяна жестока катастрофа се отказва – в последствие се оказва, че това е за радост на феновете на фантастиката и фентъзито, тъй като Лукас се насочва към филмите. След полуавтобиографичния “Американски Графити”, награден със “Златен Глобус” Лукас дава воля на въображението си и измисля мащабен фантастичен свят, населен с чудновати създания, където Доброто и Злото се борят в космоса със Силата – мощна, подобна на магия енергия. Да, тази история е “Междузвездни Войни”, която днес всички знаят. Тогава обаче малцина вярвали в успеха на Джордж. Повечето филмови студии отхвърлили дръзкия проект, само “Фокс” решили да рискуват, давайки му 12 млн. долара бюджет на Лукас.

Останалото, както се казва, е история. Филмът печели стотици милиони долари и се превръща в началото на може би най-мащабния кинопроект на всички времена, включващ 6 (засега) пълнометражни филма, анимация, ТВ филми, компютърни игри, тонове комикси и – което е интересно за нас читателите – десетки книги, посветени на Лукасовата вселена, за която са били ангажирани някои от най-добрите автори в света – достатъчно е да споменем Тери Брукс, Р. А. Салваторе, Дейвид Фарланд и, разбира се, Тимъти Зан. Първата книжка обаче си е именно на Джордж Лукас, разказана в сладкодумен, мек стил и грабваща от самото си начало – точно както и филмите.

Оставете отговор