Джон Фавро

Jon_Favreau_2016

Джон Фавро е американски актьор и режисьор, известен най-вече с работата си по филмите на Disney.

Фавро е роден на 19-ти октомври 1966-та година в Куинс, Ню Йорк в семейството на учители. Майка му почива докато е още тийнейджър. Джон завършва средното си образование в училище за надарени деца в Бронкс, а по-късно следва в колеж, без обаче да завърши висше образование. Работи известно време като инвеститор на “Уолстрийт”, но през 80-те години се мести в Чикаго за да стане комик.

Фавро се утвърждава с роли във филми и сериали, а през 2001-ва година става и режисьор. Първата му сериозна среща с жанра е през 2003-та година, когато получава малка роля в “Дявол на доброто” (Daredevil), адаптация по комикси на “Марвел”, компания, по която ще започне по-сериозна работа след няколко години. Същата година излиза и комедията “Елф”, на която той е режисьор, две години по-късно по кината излиза отново режисираната от него фантастика “Затура”.

Големият пробив на Джон Фавро идва през 2008-ма година, когато по кината излиза “Железният човек”, първият филм от киновселената на “Марвел”, на който той е режисьор, но и участва с ролята на тайния агент Хепи. Филмът постига успех с публиката и критиците, а Фавро заснема и първото му продължение, като остава продуцент за третата част и се появява като актьор във филмите на “Марвел”. Фавро дава гласа си за герой от ордена на Мандалорците в анимацията “Войните на клонираните”, което е интересно предвид по-нататъшното развитие на кариерата му. Той има и малка роля в епиката “Джон Картър”, по романа на Едгар Бъроуз. През 2009-та година Фавро вади по кината “Каубои и извънземни”, който обаче е финансово разочарование.

jungle book

През 2016-та година Джон Фавро прави изключително успешен римейк на класиката “Книга за джунглата”, в който развива фотореалистичната технология, с която на компютър се пресъздават изключително реалистични животински образи. Филмът печели почти един милиард долара в бокс-офиса и блести със страхотните си ефекти, както и участието на великолепни актьори като Идрис Елба, който озвучава бенгалския тигър Шир Хан.

През 2017-та Фавро се връща като агент Хепи в “Спайдър-мен: Завръщане у дома”, първите филми за известния супергерой, които са официална част от адаптациите на “Марвел”. Джон повтаря участието си и в продължението, “Спайдър-мен: Далече от дома”.

lion-king-disney

През 2019-та Фавро пуска по кината величествен римейк на “Цар Лъв”, за който следва модела на “Книга за джунглата”, като взима и афроамерикански актьори като Доналд Глоувър и Чиуетел Еджиофор за главните роли, повтаряйки подхода на “Черната пантера”. “Цар Лъв” постигна шеметен успех по кината с приходи от 1.6 млрд долара и спечели редица награди по цял свят, включително и в Цитаделата.

Същата година по новия онлайн канал “Дисни +” излезе и създаденият от него сериал “The Mandalorian”, според повечето фенове най-успешното произведение по “Междузвездни войни” от години насам. Поредицата постигна значителен успех и е подновена за втори сезон, който очакваме по-късно тази година.

mando and baby yoda

Джон Фавро има и други интересни проекти за в бъдеще, включително втора част на “Книга за джунглата”, като можем само да се надяваме да успее да ги реализира. Интересно за фентъзи феновете ще е да научат, че той е голям фен на ролевите игри “Подземия и дракони” и на опита си в тях отдава уменията си на разказвач.

Джон Фавро е женен с три деца, син и две дъщери.

the mandalorianscar-the-lion-kingshere khan boss

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор