Джон Тейлър

john taylor

Джон Тейлър е главен герой в поредицата “Nightside” на писателя Саймън Р. Грийн. Той е частен детектив, макар самият той да признава, че не би разпознал и най-очевидната улика. Причината за това е в тайнствена дарба, която има и е наследил по майчина линия.

Джон Тейлър идва от Найтсайд, скритото сърце на Лондон, където винаги 3ч през нощта, а по улиците се разхождат богове и чудовища, герои и извънземни, хора, неща които само приличат на хора, а също и неща, които никога и по никакъв начин не биха минали за хора. Когато се запознаваме с Джон, той е напуснал Найтсайд, но се връща там, когато закъсва за пари и е принуден да приеме случай за момиче, изчезнало във дългата нощ. По пътя читателят научава нещо повече за дарбата му, скрито трето око, което му позволява да намира изгубени или тайни неща, а също и това, че мнозина се страхуват от него, като в началото не става ясно защо точно това е така. Джон също е нарочен за убиване и от последните оцелели в близкото бъдеще, където човечеството и цивилизацията са унищожени, а по земята пъплят инсекти.

В крайна сметка Джон намира момичето, което се оказва подмамено от къща убиец, гост от друга реалност, който само прилича на къща, а всъщност е хищник, смилащ жертвите си. Джон успява да обезвреди къщата с помощта на дарбата си и се връща в Найтсайд, където започва да поема свръхестествени случаи, като търсенето на Нечестивия Граал, предизвикал война между ангели от Рая и Ада, разгадаването на риданието на Славея, песента на популярна певица, която кара феновете си да се самоубият, както и проучването на собственото му минало и историята на Найтсайд, което го отвежда до смайващо разкритие – скритото сърце на Лондон е създадено преди много векове от Лилит, майката на всички чудовища, която е родила и него! В крайна сметка Джон е принуден да се изправи срещу Лилит, която нахлува в творението си и успява да я прокуди завинаги.

john taylor excalibur

С това обаче премеждията му не свършват, като Джон успява да се справи още с адов херцог, дегизиран като иконом, да отбие война на елфите, да пътува до паралелна реалност, в която крал Артур и рицарите на кръглата маса са зли, да се изправи срещу самия Крачещ човек, носещ Божия гняв в света на хората и други божествени, демонични или полубожествени заплахи, включително обвинение за убийство, което не е извършил, поради което всички наемници в Найтсайд тръгват по дирите му, както и съдбовна среща с Уокър, отговорникът за реда в дългата нощ, чиито пост Джон в крайна сметка наследява.

Най-голямото изпитание за Джон обаче идва, когато Найтсайд бива нападната от семейство Друуд, пазители на човечеството, които не одобряват дългата нощ заради заплахите в нея, като първоначалния им план да въведат ред в нея се променя до касапница, в която целят да избият всички. В крайна сметка Джон успява да ги спре с помощта на Еди Друуд, агент, който не одобрява методите на роднините си, както и на дарбата си, позволила му да открие истинския виновник за войната.

Макар понякога да е циничен, а друг път зловещ, Джон Тейлър е истински герой, борещ се за свободата на хората да живеят живота, който искат, дори това да го изправя срещу могъщи противници от Рая, Ада или реалностите помежду им. Той е искрено отдаден на приятелите си и особено на любимата си Сузи Шотгън, наемна убийца, от която в крайна сметка има дете.

Когато срещаме Джон за пръв път, той носи дълго бяло палто и се описва като “красив от разстояние”. Като Уокър той сменя дрескода си с дълго бургундово палто и бомбе като своя предшественик. Стилен и могъщ, Джон Тейлър е истински английски фентъзи герой.

Nightfall

Оставете отговор