Джон Броснан

john brosnan

Джон Броснан е австралийски писател на фантастични и хорър романи, познат в България най-вече с трилогията за Небесните господари, култово заглавие, особено за феновете на жанра у нас, израснали през 90-те години.

Броснан е роден на 7-ми октомври 1947-ма година в Пърт, западна Австралия. Започва да пише през 80-те години на миналия век, като често използва различни псевдоними, може би най-известният от които е този на Хари Адам Найт. Когато се крие зад него, той обикновено работи с Лерой Кетъл и именно двамата написват заедно романа Slimer (“Слузест”), в който група избягали от закона наркотрафиканти се натъкват на отвратително същество в изоставена нефтена платформа. Този роман е очевидно повлиян от филма “Нещото” на Джон Карпентър, но има достатъчен успех, че да бъде адаптиран на видео филма Proteus, който излиза през 90-те.

slimer

През 1984-та година Броснан отново използва псевдонима на Адам Найт, но този път без Кетъл, за да напише книгата “Карнозавър”, която е може би най-успешната му в комерсиален план. В нея луд британски аристократ успява по научен път да възкреси хищни динозаври в наши дни, които предизвикват хаос в английската провинция, когато успяват да избягат. Идеята на автора е нова за времето си и затова Броснан се опитва да съди Майкъл Крайтън за това, което вижда като сходни концепции в “Джурасик парк” (оригиналното издание у нас е “Юрски парк”). Интересното е, че подобни претенции имаше от страна и на наследниците на българския автор Петър Бобев заради романа му “Каменното яйце”, но “Карнозавър” предхожда и двете книги. Броснан не успява да осъди Крайтън, но все пак книгата му бива адаптирана на видео филм, който вдъхновява цяла нискобюджетна поредица, чиято трета част, “Първични видове”, се въртеше с успех и по българските телевизии.

carnosaur

Броснан отново работи с Кетъл през следващата година, след като се хваща на бас с жена си, че може да напише книга с гъбички и плесени за злодеи. Така се ражда романът The Fungus (по-късно преиздаден под името Death Spore), в която експеримент с ензимите на ядивни гъби излиза извън контрол и предизвиква неконтролируем растеж на всички представители от това царство биологични видове, а това от своя страна превръща Лондон в ад на Земята.

The Fungus

Броснан достига най-голямата популярност в кариерата си с “Небесните господари”, книга започваща цяла трилогия, в която Земята от бъдещето е превърната в пустиня, а хората се кланят на господарска класа, живееща в огромни дирижабли. Историята продължава във “Войната на небесните господари” и “Краят на небесните господари”, а поредицата е една от първите, издадени в Източна Европа след края на Студената война и се превръща в истински хит както в Русия, така и в България.

skylords

Броснан продължава да пише и през 90-те, както и в началото на новия век, като освен романи издава още комикси, енциклопедии за филми и разкази. За съжаление почива едва на 57 години, като на 11-ти април 2005-та година издъхва в Лондон след като получава остър панкреатит. С помощта на колоритното си творчество обаче Броснан остава автор, който няма да бъде забравен от феновете си, а с преиздаванията на класическите си романи намира нови читатели, които да потънат в колоритните му светове.

brosnan rip

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор