Джин Казама

tekken 7 jin

Джин Казама е герой от поредицата игри Tekken, който се появява в третата й част и оттогава неизменно присъства като персонаж. Той е майстор по карате, син на Джун Казама и Казуя Мишима, който е измъчван от генетично проклятие, понякога превръщащо го в демон.

Историята на Джин бе показана много добре в аниме адаптацията на Tekken 3Tekken: Bloodline, която бе направена от “Нетфликс” това лято. В нея разбираме, че момчето израства без ясна представа за това кой е, но го отглежда майка му, която му преподава основите на бойните изкуства. За нея е важно той да запази доброто в себе си, да не се поддава на гнева, да не изпитва наслада от болката на противника. По-приемливо според Джун е той дори да търпи на тормоз от страна на хулиганчета, отколкото сам да стане насилник. За съжаление тази идеалистична философия й помага само донякъде, когато двамата с Джин биват нападнати от демона Огре, а тя е принудена да се жертва, за да спаси сина си. С последните си думи Джун го праща да се учи при дядо си – Хейхачи Мишима.

jin netflix

Когато пристига при Хейхачи, Джин попада на друг тип учител, далеч по-суров и жесток. Той се съгласява да обучи момчето, но го прави с жестокост, като се опитва да приучи и него да бъде свиреп и безжалостен. Хейхачи има задни мисли с тези си действия – той иска да използва Джин, тъй че да примами Огре. Казама обаче не мисли затова, той иска да отмъсти за смъртта на майка си и понася всичко, ставайки фантастичен воин.

jin leaf

Джин взима участие в Турнира на Железния юмрук, организиран от дядо му, но малко преди началото му разбира, че Хейхачи е убил татко му Казуя, боец, известен със свирепостта си. Старият Мишима не отрича това, но казва, че синът му е бил прокълнат и не му е оставил друг избор. Въоръжен с това знание, Джин побеждава първия си противник, чернокож мъж, който ненавижда както Казуя, така и Хейхачи, но непривично за рода си проявява загриженост за контузията му след това и получава предупреждението, че плува сред акули, без да го разбере.

jin hwo tekken

Във втората си битка Джин Казама надвива Хваранг, свой съперник и приятел, владеещ таекуондото. Битката помежду им е много тежка, но японецът печели срещу противника от Корея, а после се опитва да смекчи свирепостта на техниките, които е използвал, като предложи заедно да пият бира. После тази битка обаче Казама научава нещо притеснително, че един от най-опасните му противници, Кинг, в действителност е благороден мъж, който се е записал в турнира, за да построи сиропиталище. Двамата наистина стигат до двубой един срещу друг, но Джин отново печели. След триумфа си обаче младежът отстъпва финансовата награда на противника си, макар той да изглежда като човек-ягуар, използващ кеч като боен стил.

tekken jin vs king

След този успех Джин би следвало вече да е шампион, но Хейхачи е гневен, задето заради благородството си не е призовал Огре. Той напада Казама в извънреден мач и там действително провокира яростта на младия мъж, а от своя страна това кара Огре да се появи. Джин надвива и демона, въпреки плашещото му превъплъщение, но в него се надига прокълнатия ген на Казуя и Хейхачи решава да го убие, като стреля по него. Това привидно има ефект, но за малко – в действителност Джин Казама завършва метаморфозата си в демон и едва не убива злия си дядо, като само присъствието на приятелите му Хваранг и Шяоу го сдържа от това. Не успява обаче да предотврати отлитането му на тежки, черни криле.

Jon_Foo_as_Jin_Kazama

В друга, по-оптимистична версия на историята, представена в игрален филм от 2009-та година, Джин отново е обучен от майка си и се записва за участие в Турнира на Железния юмрук след квалификации, в бъдеще, където корпорации като тази на дядо му Хейхачи владеят света. Младежът от самото начало среща трудности в турнира, като бива атакуван от жените убийци Ана и Нина, а после има тежък двубой с испанеца Мигел, но въпреки това става фаворит. В тази интерпретация на сюжета Казуя е жив и постепенно овладява властта от Хейхачи, като изпраща все по-жестоки и опасни бойци срещу Джин, включително мечоносеца Йошимицу, с който водят борба до смърт, а после и киборга Брайън Фюри, почти неуязвим за човешко същество, но победен от Казама. Накрая Джин надвива и Казуя, за да спечели титлата.

jin kazama

Игрите от поредицата Tekken продължават по любопитни начини историята на героя, който дори предизвиква Световна война с идеята да подмами и надвие демона Азазел. С тежките си удари и харизматичен външен вид Джин Казама е един от любимците на геймърите, играещи Tekken и беше крайно време да се сдобие с биография в Цитаделата, което най-сетне се случва.

devil jin

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор