Джинове

genie

Джиновете са създания от арабския фолклор и ислямската религия, невидими, пакостливи, а често и зли духове, които сеят разруха и смърт между хората, макар част от тях да са добронамерени.

За повечето хора познанството с джиновете идва от поредицата за Аладин на “Дисни”, на свой ред вдъхновена от приказките на Шехерезада. Там млад крадец открива вълшебна лампа, в която има дух, изпълняващ желания. Този дух, известен като Джини, е изигран от Робин Уилямс в оригиналната версия на историята и от Уил Смит в римейка. Той се числи от добронамерените джинове и като цяло помага на Аладин, макар поне в началото това частично да е заради вълшебството на лампата. В края на филма той превръща магьосника Джафар в зъл джин, който става най-могъщият на света и тормози Аладин във втората част от анимационните филми.

jafar djinn

В действителност джиновете и вярата в тях датира от езическите времена на арабския полуостров, но по-късно е инкорпорирана в мюсюлманската вяра. Джиновете са невидими същества, създадени от Бога със свободна воля, което ги прави сходни с хората и различни от ангелите и дяволите, тъй като те са по природа съответно добри или зли. Въпреки това джиновете често се свързват с дяволите, тъй като са злонамерени и пакостливи, което ги прави сходни с демоните в западните вярвания.

the djinn

Джиновете са чести злодеи в литературата и киното на ужаса. Известен пример за такъв хорър антагонист е джинът, известен с името “Али Баба”, който е враг на ясновидеца Хари Ърскин в романа The Djinn от Греъм Мастертън. Това същество има 40 превъплъщения, вдъхновили разбойниците от приказката на Шехерезада и е призовано на белия свят от разпътна жена, която иска да се люби с всичките десетки негови лица, макар повечето от тях да са отвратителни. В интервю пред Цитаделата авторът на книгата Мастертън потвърди, че този джин е на моменти по-опасен дори от индианския маниту Мискемакус, който е основен антагонист в сагата на Ърскин.

wishmaster

Друг популярен злодей от тази измислена раса е Господарят на желанията, джин от едноименната поредица филми на ужасите, излезли през 90-те. Той изпълнява каквото човек пожелае, но по такъв извратен начин, че това винаги е в ущърб на сбъркалия да използва услугите му. Господаря на желанията е неописуемо жесток и е отговорен за легендарно средновековно клане. Той може да приема човешки вид (изигран е от актьора Андрю Дивоф), но истинският му вид е уродлив и демоничен.

Djinn

Сред по-новите филми с участия на джинове е лентата от тази година The Djinn, която няма общо с романа на Мастертън и разказва историята на малко нямо момче, което призовава джин с желание да се отърве от недъга си и така остава само със създание, олицетворяващо абсолютното зло. Друга популярна история с джинове е ираноезичния Under the Shadow, в която джиновете са описани като “хората, носещи се по вятъра” и тормозят самотна майка и дъщеря й по време на войната между Ирак и Иран по времето на върховния аятолах Хомейни. Повечето злодеи в турските филми на ужаса също са джинове.

djinn irani

Джиновете са колоритни и интересни създания, обогатили любимите ни фантастични жанрове, като освен това са и интригуваща алтернатива на вече преекспонираните християнски демони. Затова и се надяваме на още интересни произведения за тях. И за да приключим с положителна нотка, завършваме материала така, както го и започнахме – със снимка на  Джини! 🙂

geniew new

Статия на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор