Джина Дейвис

geena davis

Джина Дейвис е легендарна американска актриса, носителка на Оскар и звезда от множество прочути продукции.

Джина е родена под името Вирджиния Дейвис на 21-ни януари 1956-та година в семейството на църковен дякон. Като малка се е интересувала от музика, по-късно е била модел, имала е и професионални занимания със спорт, като дори участва в квалификация за олимпийски игри в категорията за стрелба с лък. В крайна сметка обаче тя се насочва към актьорското изкуство.

Подобно на много свои колеги, Дейвис пробива за пръв път в телевизионни сериали като “Семейни връзки” и “Бъфало Бил”. Големият й удар обаче идва с “Тутси”, където играе заедно с майстора Дъстин Хофман. Следва участие в потресаващия филм на ужасите “Мухата”, където въпреки макабрената тематика Джина успява да се влюби в Джеф Голдблум. Двамата се женят и имат бурна, но кратка връзка, за съжаление завършила с развод.

1988-ма година е изключителна за Дейвис, тъй като тя участва както в хита “Бийтълджус” на Тим Бъртън, така и в драмата “Турист по неволя”, където влиза под кожата на смахната треньорка на кучета. За това си изпълнение Джина печели награда “Оскар” за най-добра поддържаща женска роля.

geena thelma

През 1991-ва година Джина Дейвис достига върхът в кариерата си, когато заедно със Сюзан Сарандън участва в “Телма и Луиз”, класическата комедийна драма на Ридли Скот. Дейвис печели номинация за главна женска роля от Оскарите за изпълнението си там, а години по-късно Брад Пит, който пробива с този филм, благодари на нея и на Скот за кариерата си. Джина изпълнява ролята на Телма, домакиня, открила себе си в опасно пътно приключение, а героинята й и филмът с нея стават любими на феминистките, копнеещи освобождение от стереотипните полови роли.

Джина Дейвис сключва втори брак с режисьора на екшъни Рени Харлин и това до голяма степен бележи втория етап от кариерата й през 90-те години, когато участва в продукции като “Островът на главорезите”, където е пиратка, а също и в “Дълга целувка за лека нощ”, в който филм изпълнява ролята на убийца, страдаща от амнезия. Тези хитове са ценни за самата нея, но не постигат успех в бокс-офиса. През 1997-ма се развежда и с Харлин, като по-късно има дълга връзка с иранец, но твърди, че не се е женила за него.

През 1999-та година Джина Дейвис успява да се завърне в успешен филм, а именно първия “Стюарт Литъл”, дело на режисьора Роб Минкоф, по това време постигнал световна слава с успеха на оригиналния “Цар Лъв”. Джина печели ролята на Елеонор, приемната майка на Стюарт и се справя толкова добре, че взима участие още във втория и третия филм. Дейвис признава, че е дала всичко от себе си, за да изиграе ролята на загрижена майка и е била много доволна, че компютърните ефекти са направили мишлето както трябва, иначе е щяла да изглежда като “глупачка”.

geena and stuart

През 2005-та година Дейвис участва в сериала “Главнокомандващ”, където изпълнява ролята на жена, станала президент на Съединените Щати, идея, която до ден днешен не се е реализирала. Джина печели “Златен глобус” за това си изпълнение, но продукцията не се сдобива с голяма популярност. Това много разочарова Дейвис, която по това време вече е започнала да се бори със сексизма в политиката и изкуството. Според нея той пречи на жените да се реализират в годините, когато вече не са съвсем млади и е плод не толкова на съзнателна дискриминация, колкото на устойчиви стереотипи, налагани през медиите. Затова и тя създава институт, в който се стреми да налага повече женски роли, особено в произведения за деца, така че да свикнат от малки с идеята за равенство.

През 2016-та година Джина Дейвис участва в сериал, вдъхновен от култовия филм на ужасите “Заклинателят”. Ролята й е на Ригън Макнийл, момичето, обсебено от демон, което вече е зряла жена със семейство, в което кошмарът се завръща. Изпълнението й е убедително, като достига връх в сцените, когато Пазузу отново я обсебва и тя практически играе демона. Това е едно от най-силните включвания в отрицателна хорър роля, правени някога.

Джина Дейвис е изключителна актриса и заслужава дълбок поклон за прекрасната си кариера. Надяваме се обаче тя да не е приключила, а да я видим в още страхотни роли!

geena exorcist

Представена от Александър Драганов

Оставете отговор