Джери Сийгъл и Джо Шустър

Jerry_Siegel_in_Uniform_ca1943_cropped

Джери Сийгъл

Джери Сийгъл и Джо Шустър са американски автори на комикси, известни като създателите на Супермен – най-емблематичния образ в жанра. Въпреки този огромен успех, те не са имали лесен живот.

Джером Сийгъл е роден на 17-ти октомври 1914-та година в град Кливланд, щата Охайо. Родителите му са евреи, избягали в Америка от Литва, където в онези времена върлувал свиреп антисемитизъм. За съжаление те не намерили щастието в Щатите – през 1932-ра бащата на Джери бил атакуван и убит в собствения си шивашки магазин, а майка му починала от инфаркт през 1941-ва.

Джо Шустър е роден в Торонто на 10-ти юли 1914-та година. Той също е евреин по произход, но противно на антисемитските клишета, семейството му е било изключително бедно. Шустър е бил принуден да работи от малък като вестникарче, за да се изхранва. Семейството му се преместило през 1924-та година в Кливланд и там той се запознал с Джери.

joe shuster

Джо Шустър

“Когато двамата се запознахме, сякаш химията сработи”, разказва по-късно Сийгъл. Двете момчета обичали много научна фантастика, приключенски романи и да ходят на кино.

Двамата започват да работят като автори на комикси още през 30-те години, като се свързали с компанията, която по-късно щяла да стане известна като DC. По това време се зародила идеята им за Супермен. Колкото и невероятно да звучи, първият им разказ за този персонаж бил публикуван във фензин, където ставало дума за плешив злодей! Но по-късно двамата взели само името и създали обичания герой, пазещ планетата от различни заплахи.

През 1938-ма година Сийгъл и Шустър взимат може би най-погрешното решение в живота си, като продават правата за Супермен на DC за 130 долара. По това време това изглеждали нелоши пари за двамата бедняци (равняват се на около 2000 долара днешни пари), но така вече издателството имало правото да се разпорежда с героя. Въпреки това те продължили да пишат за него през следващите години и дори натрупали нелоши пари, така че Джери си закупил жилище и кола.

Action_Comics_1

През 1943-та година обаче Сийгъл бил пратен на война, а когато се върнал, разбрал, че DC вече издавали комикси за техния герой Супербой, без да са им платили нищо. Двамата с Шустър решили да съдят компанията, която им платила 94 хиляди долара, така че да й отстъпят идеята и за този персонаж и да не издумват повече, че търсят права и за Супермен. След този епизод животът и на двамата не потръгнал. Сийгъл трябвало да плати голяма част от хонорара на адвокатите си, а после се и развел. Шустър пък започнал да страда от нарушено зрение. Двамата опитали да се върнат в DC, но вече нямали контрол върху съдбата на Супермен и трябвало да изпълняват указанията на редактор. Опитали да създадат нов супергерой, комедиен персонаж на име Фънимен, но той не пожънал успехи. Когато през 1978-ма година излязъл първият от големите игрални филми с участието на Кристофър Рийв и двамата отново били бедни, а Шустър почти сляп и работещ като куриер. Веднъж му се наложило да донесе пратка на DC, което много засрамило компанията. След кампания в публичното пространство от издателството започнали да им изпращат доживотна пенсия в размер на 20 000 долара годишно.

Шустър умира задлъжнял през 1992-ра година след масиран инфаркт, резултат от хронично високо кръвно. Сийгъл, който години наред имал проблеми със сърцето, го последвал през 1996-та година. Говори се, че двамата създатели на Супермен били дотолкова огорчени от съдбата си, че направили магия върху образа и това причинило лошия късмет на актьорите, изпълнили ролята му – Джордж Рийвс, изиграл го в сериал през 40-те се застрелял, а Кристофър Рийв паднал от кон и се парализирал. Някои отдават на това заклинание и странния епизод с Марго Кидър, изпълнила ролята на Лоис Лейн и по-късно изпаднала в нервен срив, други обаче свързват това с участието и във филма за обсебване от демон по действителен случай “Ужасът в Амитивил”.

Така или иначе, обвиненията в магии никога не биха могли да бъдат доказани. Факт е, че Джери и Джо не са имали лесен живот и като млади са се подмамили да спечелят бързи пари с продажбата на правата върху героя им, което по-късно им е коствало много. В същото време обаче имената им са записани със златни букви в историята на супергеройския жанр, а техният персонаж е негово лице – по-бърз от куршум, по-силен от локомотив, способен да прескочи небостъргач с един скок – Супермен.

Представени от Александър Драганов

 

Оставете отговор