Джейсън Марсдън

jason marsden

Джейсън Кристофър Марсдън е американски актьор, известен най-вече с ролите си като озвучител на обичани анимационни персонажи. Най-известната му роля е на Кову от “Цар Лъв”, който той озвучава както във втория пълнометражен филм от поредицата, така и в сериала “Лъвската стража” (или още “Пазител на лъвските земи”).

Джейсън е роден на 3-ти януари 1975-та година в Провидънс, Роуд Айлънд. Майка му Линда е модел, а баща му Майлс балетист. Така синът им се оформя като творческа натура и започва да играе още през 80-те години, докато е още дете. Първият му голям проект е “Гумените мечета”, което беше излъчвано и по нашите телевизии, а през 90-та озвучава главния герой в “Питър Пан и пиратите”. Следват участия в популярни сериали като “Батман”, “Маската” и “Супермен”, където озвучава младия Кларк Кент. През 1996-та Марсдън дава гласа си на младия Шир Хан в сериалчето Jungle Cubs, а през 1998-ма идва големият удар с ролята на порасналия Кову в “Цар Лъв 2: Гордостта на Симба”.

Kovu smiling

През новия век идва още колоритни участия в поредици като “Лигата на справедливостта”, The Batman, Teen Titans и Young Justice. Марсдън озвучава и ролята на Кейд в “Трансформърс: Роботи спасители”, участва и в английския дублаж на анимета като “Ю-Ги-О”. През 2012-та година записва нова култова лъвска роля, като дава гласа си на Лео, предтечата на главния герой в “Гръмотевичните котки”.

През 2014-та година той озвучава малкия Брус Уейн в Beware the Batman, което по интересен начин повтаря изпълнението му на младия Кларк Кент от 90-те. Често дава гласа си и за различни видеоигри – двете части на Baldur’s Gate, Star Wars Jedi Academy и Knights of the Old Republic, Final Fantasy XIII-2.  Между 2016-та и 2019-та се завръща в ролята, направила го известен и озвучава Кову в “Лъвската стража”.

Всичко това са само малка част от проектите на симпатичния актьор, който все пак има и изпълнения в игрални продукции като “Разкази от криптата” и “Стар Трек: Следващото поколение”. Днес той живее с жена си и сина си в Нешвил, щата Тенеси. Надяваме се да го чуваме и виждаме в още интересни аудиовизуални произведения и за в бъдеще!

kovu bad boy

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор