Джеймс Ърл Джоунс

James_Earl_Jones

Джеймс Ърл Джоунс е легендарен американски актьор, носител на “Златен глобус” и почетен “Оскар”. Роден е на 17-ти януари и затова избрахме днешния ден, за да представим кратка негова биография на читателите ни.

Джоунс е роден през 1931-ва година в Мисисипи. Баща му изоставя семейството, когато Джеймс е още малък и той е отгледан от баба си и дядо си. По-късно актьорът казва, че родителите му са от смесен произход и носят в себе си кръвта на афроамериканци, ирландци и представители на коренното население на Америка. Като малък Джоунс е заеквал толкова много, че е бил като ням. Той казва, че негов учител му е помогнал да проговори в гимназия.

След като завършва образованието си, Джеймс Ърл Джоунс постъпва в армията, където започва да се интересува от театър. След като приключва служба, той се премества в Ню Йорк и първоначално работи като портиер, за да се изхранва. Пробивът му е в театъра, където впечатлява до степен, че печели награди “Тони”. Джоунс започва да играе и в киното, като през 1970-та година печели “Златен глобус” и номинация за “Оскар”.

В края на 70-те години Джеймс Ърл Джоунс озвучава ролята на ситския лорд Дарт Вейдър в “Междузвездни войни”. Първоначално той не е бил дори отбелязан в актьорския състав, при това по негово желание – считал се е за “специален ефект”. Но по-късно той се съгласява да бъде вписан в актьорския състав и става изключително популярен, като продължава да дава гласа си за злодея на практика до наши дни – през 2016-та година го чухме и в Rogue One.

През 1982-ра година Джеймс Ърл Джоунс изпълнява ролята на злия магьосник Тулса Дуун във фентъзи хита “Конан Варварина”, където участва заедно с Арнолд Шварценегер.

През 1994-та година Джоунс получава втора култова роля за гласа си, като озвучава Муфаса, легендарния Цар Лъв от класиката на “Дисни”. През миналата година той отново изпълни репликите му за римейка, дело на Джон Фавро.

През 2011-та година Джеймс Ърл Джоунс печели почетен Оскар за блестящата си кариера и заслужено се счита за един от най-великите актьори в американската история.

Оставете отговор