Джеймс Хърбърт

james herbert snimka

Джеймс Хърбърт /8 април 1943 – 20 март 2013/ е британски писател на хорър романи, носител на орден от Британската империя за литературни заслуги и автор на трилогията за Плъховете и други класически произведения на ужаса като “The Fog” и “The Dark“.
Хърбърт е роден в Лондон и учи в католическо училище преди да се отдаде на рекламния бизнес. Започва да пише първата си книга, “The Rats”, в свободното си време, но успява да я издаде. Романът шокира британската публика, но се превръща в бестселър. Хърбърт е вдъхновен за историята си от “Дракула”, където e описано видение за хиляди плъхове. Според авторът това е въздействаща гледка, към която се добавят и личните му неприятни впечатления от гризачите като дете. Така той измисля историята за радиоактивни мутанти, които се хранят с човешка плът.
Първият отзив за “The Rats” е силно отрицателен, което хвърля авторът в огорчение. Той е убеден, че е направил грешка, като се е пробвал като писател. Това обаче трае много кратко, тъй като следващите мнения са положителни, а книгата започва да се раздава като топъл хляб, макар да не става бестселър #1 официално. Според Джеймс Хърбърт причината за това е в сцените на насилие, които разгневяват цензурата. Въпреки това писателят не счита книгата си за чак толкова кървава и нарича интересът към нея “здравословно освобождаване” на емоциите чрез шока, макар да критикува някои свои последователи, които сперед него изпадат “в нездравословна обсесия” от гадостите.
Ratsnovel
“The Rats” има две продължения на книга – “Lair” и “Domain”, като освен това вдъхновява комикс, компютърна игра и филм, който Хърбърт обаче определя като “тъп”. Освен в тази поредица, авторът създава още редица произведения, като силно впечатление прави книгата му “The Fog”, която също разказва за чудовищна катастрофа, сполетяла Великобритания. По-късно той се започва да пише ужаси и за паранормални явления като призраци и демони.
За себе си Хърбърт казва, че никога не е имал намерение да пише хорър и това е нещо, породило се от само себе си. Писателят твърди, че не обича насилието, но е искал да опита нещо по-различно с книгите си. Знае се, че той сам е правил дизайна на оригиналните им корици.
През 2010-та година Джеймс Хърбърт получава Орден на британската империя, връчен му от принцът на Уелс в Бъкингамския дворец. При получаването на наградата, Хърбърт споделя на принца, че го е включил в следващата си книга, при което аристократът пребледнял като платно.
Хърбърт почива на 69 годишна възраст в дома си в Съсекс. Общият брой на продажбите от книгите му днес възлиза на над 54 млн. бройки в целия свят. У нас от него е издаден романът “Луната“.
james herbert logo

Оставете отговор