Джеймс Уон

james wan

Джеймс Уон е австралийски режисьор от азиатски произход, който е създател на някои от най-успешните кинопоредици в историята на хорър жанра като “Убийствен пъзел”, “Заклинанието” и “Коварен капан”.

Уон е роден на 26-ти февруари 1977-ма година в Малайзия, но по произход е китаец. Когато е на седем години, семейството му се мести в Австралия. Завършва средно образование в Канбера, а висше – в Мелбърн. Като младеж започва да обмисля сценарий за брутален филм на ужасите заедно с приятеля си Лий Уонъл и така те създават сценария за първия и оригинален “Убийствен пъзел”. Той шокира зрителите с жестокостта си и през 2203-та година печели над 100 млн долара приходи срещу символичен бюджет, което привлича интереса на продуцентите към Уон.

След първоначалния успех на Джеймс обаче кариерата му започва да буксува и следващите два филма, Dead Silence и Death Sentence, се провалят в бокс-офиса, като на всичкото отгоре си печелят неодобрението на критиците. По-късно Уон описва преживяванията си около направата на Dead Silence като “негативни”.

insidious-poster-1

Кариерата на Уон се възражда когато заедно с Уонъл пускат на голям екран “Коварен капан”, свръхестествен хорър за астрално отвличане на малко дете от демони. Филмът е изключително успешен и повтаря рецептата на “Убийствен пъзел” за големи приходи при ниски първоначални вложения. Така Джеймс прави и продължението през 2013-та година, също сполучлив хорър, който обаче оставя в сянката на другия му проект, а именно “Заклинанието”. Заснет по действителните събития около обсебването в дома на семейство Перон, продукцията се превръща мигновено в съвременна класика на жанра и дава началото на една от най-успешните хорър поредици в историята, която включва в себе си трилогията “Анабел”, “Монахинята”, “Проклятието на плачещата жена” и, разбира се, продълженията на “Заклинанието”, като вторият филм отново е заснет лично от Уон.

conjuring 2

Макар успехът да затвърждава Джеймс като водещ хорър режисьор, той се определя “не само като фен на ужасите. Аз съм фен на филмите. Обичам екшъни, романтични комедии… искам да опитам от всичко”. Като доказателство затова Уон режисира седмата част от поредицата за автомобилни преследвания “Бързи и яростни”, която печели над един милиард в бокс-офиса и става най-успешната за серията. През 2018-та пък под неговата режисура излиза “Аквамен” с Джейсън Момоа, като този филм поставя рекорд по приходи за адаптация по комиксите на DC, като успява да надмине дори “Черният рицар – Възраждане” на Кристофър Нолан.

maligant

След успеха на “Аквамен” от “Уорнър” искат Уон веднага да се заеме с втория филм, но той временно оставя поредицата, като в същото време отказва да режисира третата част на “Заклинанието” и петата на “Коварен капан”, тъй като има идея за нов хорър проект. Това е филмът “Злокобен”, който излезе преди две седмици и в България, разказвайки историята за млада жена, измъчвана от мистериозни видения за убийства, случващи се наистина. Продукцията печели на Уон сравнения с класически хорър режисьори като Дейвид Кроненбърг и Дарио Ардженто, но за съжаление няма комерсиалния успех на “Заклинанието” или “Коварен капан”, нещо, което обаче едва ли ще е фатално за вече доказалия се в бокс-офиса режисьор.

Догодина очакваме Джеймс Уон да се върне на върха в комиксовия жанр, тъй като тогава е датата за излизане на втория филм от поредицата “Аквамен”.

aquaman poster

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор