Джеймс Ролинс

Джеймс Ролинс

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 20.08.2011

Photobucket

Джеймс Ролинс е псевдонимът на американския писател Джеймс Пол Чайковски. Той е автор на приключенски романи и на епични фентъзита, които пише под псевдонима Джеймс Клеменс.
Ролинс е роден в Чикаго, щата Илинойс на 20 август 1961 година. По образование е биолог, с докторантура по ветеринарна медицина. От малък обича археологията и екстремните изживявания, като това е страст, която запазва и до днес. Сред любимите му хобита са спускането в пещери и карането на кану, а в дома си има стая с направени от него лични открития.
Като дете Ролинс се запалва по приключенската и фантастична литература. Сред любимите му книги по онова време са “Хрониките на Нарния” от К.С. Луис, “Магьосникът от Оз” на Л.Ф. Баум и романите за Тарзан от Едгар Бъроуз. Ролинс харесвал още “бащите” на научната фантастика – Жул Верн и Хърбърт Уелс и когато пораснал, решил да създаде книги, в които има “магии, приключения и чудовища”.
В края на 90-те години, с псевдонима Джеймс Клеменс, той успява да публикува фентъзи романът “Witch Fire” чрез издателя на легендарния Тери Брукс. Като Клеменс той успява да публикува две фентъзи поредици, но истинският му успех идва когато “сменя” писателското си име на Джеймс Ролинс и започва да пише съвременни приключенски трилъри. Романи като “Последната тайна на земята”, “Амазония” и поредицата за тайните агенти от измисленото бюро за разследване “Сигма Форс” му печелят любовта на милиони читатели по целия свят, които буквално не могат да оставят неговите наситени с екшън и приключения книги.
През 2008-ма година Джордж Лукас гласува доверие на Ролинс, като му поверява написването на романа по четвъртия филм от поредицата за Индиана Джоунс, за Кралството на Кристалния Череп.
През 2009-та година Ролинс поема по още един литературен път, като създава поредицата “Jake Ransom” (“Джейк Рансъм”) – една невероятна история за момче, което попада във вълшебна долина, където заедно живеят представители на най-различни древни цивилизации. Досега за Джейк са излезли две книги, а феновете ги сравняват по качество с най-добрите заглавия в жанра, като “Хари Потър” и “Пърси Джаксън и боговете на Олимп”.
В България Ролинс е добре известен със своите приключенски романи, издавани в престижната библиотека “Кралете на трилъра” от издателска къща “Бард”.

Библиография
– На български език
“Последната тайна на земята”
“Триъгълникът на дракона”
“Амазония”
“Айсбергът на смъртта”
“Кръвта на сатаната”
“Ключът на страшния съд”
“Олтарът на Рая”
“Пясъчна буря”
“Карта от кости”
“Черният орден”
“Щамът на Юда”
“Последният оракул”
“Дяволската колония”

– На английски език
Като Джеймс Ролинс
Самостоятелни романи
Subterranean (1999)
Excavation (2000)
Deep Fathom (2001)
Amazonia (2002)
Ice Hunt (2003)
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)
Altar of Eden (2009)
Поредица “Sigma Force”
Sandstorm (2004)
Map of Bones (2005)
Black Order (2006)
The Judas Strain (2007)
The Last Oracle (2008)
The Doomsday Key (2009)
The Devil Colony (2011)
Поредица “Jake Ransom”
Jake Ransom and the Skull King’s Shadow (2009)
Jake Ransom and the Howling Sphinx (2011)
Като Джеймс Клеменс
Поредица “The Banned and the Banished”
Wit’ch Fire (1998)
Wit’ch Storm (1999)
Wit’ch War (2000)
Wit’ch Gate (2001)
Wit’ch Star (2002)
Поредица “Godslayer”
Shadowfall
Hinterland

Оставете отговор