Джеймс Патерсън е най-печелившият автор за последното десетилетие, изпреварва Роулинг и Кинг

James_Patterson

Джеймс Патерсън, добре известен с това, че твори във всякакви жанрове, от криминални трилъри до юношеска фантастика (и за който се говори, че всъщност е ръководител на цял екип автори, работещи за него), е най-печелившият писател за последните десет години. Той е спечелил умопомрачителните 836 милиона долара, с което остава далеч зад себе си създателката на “Хари Потър” Дж.К. Роулинг, припечелила 546 и Краля на ужаса Стивън Кинг, захлебил 259 милиона долара. Патерсън е най-силен и през последната изминала 2018-та година, в която е прибрал 86 милиона срещу 54 за Роулинг и 27 за Кинг. Сред другите жанрови автори, оставили отпечатък през изминалите 10 години са авторката на “Игрите на глада” Сюзан Колинс, спечелила 114 милиона, водещият се за конкурент на Краля Дийн Кунц със 101, Рик Риърдън, авторът на “Пърси Джаксън”, спечелил 91, Стефани Майър, създателката на “Здрач” със 75 и Джордж Р.Р. Мартин, авторът на “Песен за огън и лед”, на чиято сметка виждаме приход от 60 милиона долара.

Това са зашеметяващи цифри, зад които обаче се крие не така бляскава реалност. Авторите, които виждаме в списъка са в повечето случаи имена, утвърдени през миналите десетилетия. Майър и Колинс ги няма в класациите от по-скорошни години. Риърдън е паднал наполовина спрямо пика си от първите книги. Кинг пише много, но основният интерес е към класиките му, които получават и нови адаптации. Роулинг вече работи по сценарии. На Мартин поредицата му на практика я довършиха от HBO. Не по-различна е ситуацията и с авторите извън жанра – най-много са спечелили утвърдени имена като Джон Гришам, Даниел Стийл и Нора Робъртс, а за новото лице Е.Л. Джеймс по-добре е да не казваме нищо.

Картината става още по-угнетителна, когато прочетем, че средностатистическите приходи на автор са спаднали с 42% за последното десетилетие. През 2017-та година, обикновеният писател в САЩ е спечелил 6000 долара, сума, която не би впечатлила никого дори и в развиваща се страна като България. Според данни на статистици, в Америка се издават годишно между 600 000 и 1 000 000 книги, но тиражът на повечето е от едва 250 бройки. Повече от половината произведения са самиздати. Най-големият спад в продажбите има при т.нар. “сериозна литература”. Като причини за това се определят условията на големите издатели и сайтът “Амазон”, който почти напълно контролира самоиздаващите се творци. Последните единствени виждат известен ръст в приходите си, но остават зад търсещите традиционно издаване. Според Гилдията на авторите в Щатите става дума за “криза от епични пропорции” и решението е организирането на авторите в профсъюз, който да преговаря с издателите и “Амазон”.

Това означава, че картината в България, от която много наши автори и критици се оплакват, се припокрива напълно с тази в Съединените Щати, като се махнат спецификите на по-малкия пазар у нас и някои културни особености, като това, че например у нас отсъства задушаващата политкоректност, налагана безмилостно от редакторите в Америка, но пък има несъразмерно голям дял произведени, написани в патетиката на национализма. В общи линии обаче да бъдеш писател става все по-трудно, а големите автори се озовават с предимство, което на този етап изглежда неразрушимо, подобно на това, наблюдавано като надмощие на корпорациите в Холивуд и големите, високобюджетни тимове в спорта, като “Мерцедес” във Формула 1 или грандовете в Шампионската лига по футбол. Дали и как ще се намери решение, вероятно остава неизвестно дори за най-големите експерти…

Тагове:  

Оставете отговор