Джеймс Камерън

james cameron

Джеймс Камерън е канадски режисьор и продуцент, създател на фантастичните поредици “Аватар” и “Терминатор”. Негов също така е и историческият епос “Титаник”, който дълги години бе най-касовият филм в историята на киното и разделя рекорда за най-много спечелени награди Оскар с “Бен Хур” и “Завръщането на краля” – 11.

Камерън е роден на 16-ти август 1954-та година в Онтарио. Той е само едно от многото деца в семейство на инженер и медицинска сестра, неговите родители. Учи първо физика, а после английски език, после работи всевъзможни неща, включително шофьор на камион. През 70-те години започва да се интересува от специални ефекти, а след като гледа оригиналния “Междузвездни войни” на Джордж Лукас решава да се посвети на киното. След като успява да заснеме късометражния фантастичен филм Xenogenesis през 1978-ма, той започва да работи по модели за ефекти в студиото на Роджър Корман и участва в екипа на множество фантастични филми. През 1982-ра година му се налага да замести режисьора на “Пирани 2” и така прави дебют на този пост. Продукцията обаче не е успешна, като Камерън отдава това на споровете си с продуцента Овидио Асонитис.

През 1984-та година обаче Камерън успява да нанесе първия си голям удар като режисьор с излизането на “Терминатор”. Вдъхновен както от собствен кошмарен сън, така и от филма на ужасите “Хелоуин” на Джон Карпентър, Джеймс Камерън създава един от най-култовите фантастични филми на всички времена, като взима гениалното решение младият тогава културист Арнолд Шварценегер да изпълни ролята на злодея, макар първоначално да се е предвиждало да бъде добрия герой във филма. “Терминатор” става класика в жанра и пожънва голям успех сред зрителите.

През 1986-та година Камерън отново е начело на култов проект, като този път това е “Пришълците”, втора част от хорър поредицата на “Фокс” за страховитите извънземни организми. Режисьорът прави филма на ръба на фантастичния екшън, решение, което му позволява да надгради атмосферата на оригинала и отново да пожъне огромен успех сред феновете, като някои от тях дори смятат продукцията му за по-добра от оригиналния филм на Ридли Скот, макар полемиката да продължава и до днес.

През 1989-та година Камерън прави филмът “Бездната”, за интелигентни същества на дъното на океана, като още от тогава се вижда интересът му към подводната тематика. По времето на снимките на този филм му излиза и славата на тиранин, който изтисква максимума от целия екип на снимачната площадка. “Бездната” има успех, а в нея Джеймс Камерън започва да развива ефектите от компютърно генерирани изображения в подготовката за следващия си филм.

През 1991-ва година излиза “Терминатор 2: Денят на страшния съд”, филм, който Джеймс Камерън прави заедно с продуцента Марио Касар. Филмът далеч надхвърля успеха на всичко, което режисьорът е правил досега, печели стотици милиони долари приходи, смайва зрителите с невероятните за времето си специални ефекти, като до ден днешен се счита за един от най-добрите екшъни в света и пример за редките случаи, в които продължението надминава категорично оригинала.

През 1994-та година Камерън прави още един филм със звездата от Терминаторите Арнолд Шварценегер. Това е “Истински лъжи”, екшън комедия и римейк на френски филм, който също се радва на успех сред зрителите. Като режисьор обаче Камерън излита в стратосфера със следващия си голям проект, а именно “Титаник”, история за потъването на легендарния кораб. Най-скъпият за времето си филм, той се счита за едно от най-рисковите начинания в историята на Холивуд, но успява да оправдае колосалния си бюджет, като става най-касовият филм в света и си печели сравнения с класиката “Отнесени от вихъра”. С него Камерън успява да покори и американската филмова критика, като печели почти всички Оскари, за които “Титаник” е номиниран, включително за Най-добър филм и Най-добър режисьор. До известна степен това е и филмът, който превръща актьора Леонардо ди Каприо в суперзвезда, макар че той и преди това е имал силни продукции.

След “Титаник” Камерън задълго се въздържа от подобни амбициозни проекти, тук таме се явява като продуцент, но известно време отсъства като режисьор на големи хитове. Това се променя през 2009-та година, когато по кината излиза научнофантастичният епос “Аватар”. Още по-скъп и рисков от “Титаник”, той успява да стане и още по-касов от него, а макар да не повтаря шеметния рейд на Оскарите си печели и сериозна фен база, макар тя да е нетипична за подобен филм – вместо да изригват с кавги по форумите, почитателите на “Аватар” общуват помежду си и споделят духовните изживявания, които имат потъвайки в света на Пандора. Част от причината затова е, че “Аватар” е първият голям 3Д филм, който налага тази технология като масова, макар че малцина са продукциите, способни да й съперничат по качество.

Успехът на “Аватар” неминуемо вдъхновява и продължение, но то излиза много години след оригинала, в края на 2022-ра и в напълно различен климат на Холивуд, практически задръстен от високобюджетни и трудно различими една от друга продукции за супергерои. Въпреки това “Природата на водата”, както е озаглавен вторият филм, печели над 2 млрд долара приходи в бокс-офиса и става един от най-касовите хитове в историята, показвайки, че все още за стила кино, който Камерън прави има много зрители.

Големият режисьор по всяка вероятност ще продължи работата си по фантастичния свят на Пандора, като през 2024-та година се очаква трети “Аватар”, в който Уна Чаплин – внучка на гениалния комик Чарли – ще изиграе отрицателна роля като вожд на На’ви, интелигентния народ, който изпълнява ключова роля в поредицата. Стискаме палци на Камерън да е жив и здрав, така че да съумее да реализира визията си така, както той я иска. Каквото и да стане обаче, едно е сигурно – той си е спечелил място, изписано със златни букви в пантеона на най-великите режисьори на всички времена.

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор