Децата гласуват за любимите си книги

biserche logo
Днес започва гласуването за наградата “Бисерче вълшебно”, в които отличени биват най-добрите детски книги за изминалата година. То ще продължи до месец април, като номинираните се състезават в четири категории.
Откриватели е за книжките, посветени за най-малки. Това за заглавия за читатели между 6 и 8 годишна възраст. Сред номинираните за тази година е Дж.К. Роулинг с “Фантастични животни и къде да ги намерим”, книжката, която вдъхнови Warner Bros за нова трилогия във вълшебния свят на Хари Потър. Въпреки това на Джо едва ли ще и е лесно да спечели, тъй като в списъка с конкуренти личат имената на Роалд Дал, който участва с подобната като заглавие “Страшни зверове”, Рьоне Госини с вдъхновената от него “Малкият Никола: Кой иска да играе с кукли”, сборници с приказки и симпатично изглеждащи книжки като “Зимното вълче” на Холи Уеб или “Звездоброй и невидимият град” от Любов Георгиева. Пълният списък с номинации в тази категория може да видите ТУК!
Мечтатели е категорията за деца между 9 и 11 години. Може би най-интересното заглавие там е “Нашествието на горната земя” от Марк Чевъртън, роман по компютърната игра Minecraft. На мен обаче окото ми хванаха още “Бялото конче” на Елизабет Гаудж, за която пише, че е любимата книга на Дж.К. Роулинг и “Арчи Грийн и тайната на магьосника” от Д.Д. Еверест. Пълният списък с номинации може да видите ТУК.
В категорията Иноватори, запазена за по-нетрадиционни заглавия, се намират книги-игри като “Котаракът и спасението на Аврея” от Ал Торо и “Реши загадките в града” на Сузана Лий. Абсолютен /и мой/ фаворит обаче изглежда бестселъра “Нещата, на които не ни учат в училище” на Емил Конрад. Може да прегледате номинациите в този списък ТУК.
Накрая стигаме до това, което аз наричам “кралския” клас, а именно “Майстори”, книги за деца между 12 и 15 години. Там има най-много номинации, които хващат окото ми. Сред тях, разбира се, на първо място ми е “Мечът на лятото” от Рик Риърдън, първата книга от новата поредица “Магнус Чейс и боговете на Асгард”. Впечатление обаче правят още “Хрониките на Магнус Бейн”, сборник разкази за любимия магьосник от книгите на Касандра Клеър, “Мина и магията за предсказание” на Весела Фламбурари, “Героят” на Мари Лу, “Дракони в порутения замък” от сър Тери Пратчет, книгите-игри “Герой” от Ерик Берт и “Българ” от Робърт Блонд, както и много, много други, които си заслужава да видите ТУК!
Гласуването е за деца и тийнейджъри, като ако виждате себе си в някоя от категориите, може да упражните вота си, като кликнете ТУК. Наградите “Бисерче вълшебно” са прекрасна инициатива за насърчаване на четенето сред най-младите читатели и затова пожелаваме успех на колегите с организацията!

Оставете отговор