Детектив Дий и Огненият Еднорог

v_168546633_m_601_en_720_405

Скъпи приятели, добри дошли обратно в рубриката Азиатско каре, където ще ви представя историите на азиатския Шерлок Холмс. Попаднах на този филм съвсем случайно, но пък установих, че става дума за поредица, която се състои от няколко пълнометражни епизода, в които Дий, за който ще ви разкажа след малко, разплита сложни случаи за Имперския двор. Действието се развива по време на династията Танг и затова реквизитът е доста по-различен от това, което виждаме в повечето китайски продукции, силно повлияни от династията Хан. И ако императорите на Хан ще останат в историята с научните открития и завоеванията си, то Танг са една много романтична фамилия тъй като в тяхната епоха, китайската поезия и изкуство отбелязват своя най-голям разцвет. Каква по-хубава среда от тази за една истинска детективска история.

gfFwH1M5EltlO0EzEVFwI0BS6xd

Когато благородникът Дий Ренджи получава своето ново назначение – Ченгшянг (в превод – канцлер) на Имперския двор – той едва ли е очаквал, че съдбата ще го сблъска с една от най-големите мистерии в Империята Танг. Когато пристига в столицата Чанганг за да получи грамотата си, Дий научава, че Императорът е болен и от негово име управлява съпругата му Ву Зейтан. Докато се разхожда по красивите улици на града, младият канцлер става свидетел на странен инцидент – огромно огнено същество изскача от гигантски сандък и без малко не помита едно малко дете, опитващо се спаси играчката си. Това се случва в разгара на Фестивала на Фенерите, а и поради необичайният извършител, слуха за станалото стига двореца. Императрицата Ву остава силно разочарована, че някакъв демон е развалил фестивала й и заповядва на своя секретар – Шу Шинг, да разследва инцидента. Скоро Дий се озовава в центъра на опасна интрига, чиято цел както се досещате е тронът. Зад скромните политически борби на група благородници обаче стои още по-зловещ заговор на тъмни сили, чиито амбиции далеч надхвърлят човешките.

864mW

За пръв път гледам азиатска детективска история в древен стил и съм много доволен от това. За жалост, в последно време наследството на сър Артър Конан Дойл попадна под гилотината на културния универсализъм и това дълбоко ме натъжи, но тази поредица от филмчета се оказва доста обещаваща. Детектив Дий и Огненият Еднорог разказва една история с дълбока и тъжна поука – че много често обикновените хора стават жертва на амбициите и интригите на „големите“. А пък никой друг няма такъв талант да се самоизяжда както го правят същите тези големи. Встрани от нравоучителната стойност на видяното се радвам, че азиатското кино по тези ширини вече е започнало да черпи опит и от своите японски и корейски съседи, разнообразявайки културният фон на актьорите. Това прави историята още по-пъстра и автентична, доказвайки, че общото културно наследство на Азия може да послужи като вдъхновение в нашето време, белязано от бурния и плътен културен отпечатък на политкоректността.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор