Десет любими анимации от нашето детство

80s

Повечето споделени статуси за детството от 90-те години в социалните мрежи посочват, че това поколение е изкарало невръстните си години на улицата, докато сега пустите млади само гледат телефоните си. Трябва да ви кажа, че всъщност и тогава, както и днес, имаше както по-буйни, така и по-затворени деца, които обичаха да четат, да играят на от днешна гледна точка допотопните, но тогава страхотни компютърни и електронни игри, а също и да гледат телевизия. Всъщност, поради липсата на много канали, почти всички деца следяха любимите си анимационни сериали, а часовете на излъчването им се запомняха далеч по лесно от уроците по български език или математика. В този материал ще ви представя десет от най-страхотните детски анимационни сериали, които излизаха през ония години.

10. Малкото пони
„Малкото пони“ се появи, ако се не лъжа, за пръв път по Нова телевизия, като предложи два сериала. „Приказки за малкото пони“ бяха тийнейджърски истории за училището, героите от които бяха – познахте – понита, докато само „Малкото пони“ бяха фентъзи приключения. И двата сериала бяха много сладки и макар основната целева група да беше момичешка, много момчета също ги гледаха, както и по-възрастни хора, като моята баба, иначе уважавана преводачка и учителка по западни езици Мария Драганова.

9. Капитан Планета
Когато анимационният сериал за Капитан Планета излезе по Канал 1 на Българската Национална Телевизия, децата от онова време нямахме представа, че титулярният персонаж е от малкото супергерои, които не са от големите като криминални фамилии семейства на „Марвел“ и Ди Си, а историята за група деца, които използват дарените от богинята Гея вълшебни сили, за да призоват защитник на природата от замърсяването, плени въображението ни.

8. Приказки на братя Грим
„Приказките на братя Грим“, излъчвани по Нова Телевизия, бяха един от първите ми и изключително брутални сблъсъци с японската анимация. Тези мрачни преразкази на класическите немски истории за деца започнаха с мрачен преразказ на историята за Духа от Бутилката, продължиха с версия на „Хензел и Гретел“, която премина към края си в чист хорър и не се спряха нататък, като всеки ден тръпнехме от страх пред екрана какво ново е излязло. Сред най-силните серии бяха „Железният Ханс“, „Кристалната топка“ и “Вещицата от гората”, а епизодът за „Красавицата и Звярът“ нямаше красотата на големият филм, заснет от „Дисни“ – но нямаше и лигнята му.

7. Трансформърс: Войната на зверовете
За разлика от Америка и Япония, където за класика в поредицата на „Хасбро“ за роботите под прикритие се приема анимационният сериал от 80-те, у нас най-култов статут има продължението „Войната на зверовете“, което бе една от първите компютърни анимации, излъчвани по Националната телевизия и направо ни скри шайбата. Историята за Оптимус, Леотроп и другите максимали, борещи се със злите предакони на Мегатрон предизвикваше много сериозни и ожесточени спорове дори в по-горни класове като осми и девети, когато се предполагаше, че момчетата трябва да сме надраснали рисуваните истории с роботчета. Ама не би.

6. Патешки истории
Вечерите на събота и неделя по БНТ бяха запазени за продукциите на „Уолт Дисни“, като в първия от двата почивни дни се излъчваше семеен игрален филм, а във втория идеше реда на анимациите. Трудно е да се избере коя от тях е най-добра, тъй като имаше редица шедьоври като „Чип и Дейл“ и „Гумените мечета“. Все пак най-яки според мен обаче бяха „Патешки истории“, в които алчния чичо Скрудж и неговите племенници Хюи, Дюи и Луи се изправяха срещу невъобразими заплахи, включително една патица-вещица.

5. Волтрон – Защитникът на вселената
„Волтрон“ изгря за мен в ефира на телевизия „7 дни“ и макар никога да не си спечели място в сърцето ми като излъчвания по-рано „Конникът и звездните шерифи“ си беше много сериозна мания, най-вече заради красивия робот и деформираните чудовища, срещу които се изправяше. Тръпнехме заедно, когато принц Лотор посече Кийт в един от епизодите, чудехме се каква ще е следващата дяволска магия на вещицата Хагар и като цяло си изкарвахме чудесно пред телевизорите.

4. Спайдър-мен
Спайди се появи за пръв път в програмата на „Нова Телевизия“, преди да се превърне в един символите на дебютиращата „Би Ти Ви“ и по моето скромно мнение бе най-доброто предложение от колодата на „Марвел“, която бе първата среща на българските деца с тази необятна комиксова вселена. Изключително красива и пъстра анимация, уникално готин главен герой, който нито една от игралните версии не пресъздаде като хората, страхотен екшън и много хумор правеха епизодите за Спайди истинско празненство за всяко хлапе. От епизодите с Венъм и Хобгоблина още ме побиват тръпки…

3. Конникът и звездните шерифи
„Конникът и звездните шерифи“, мисля, е една от най-добрите космически опери, правени някога за малкия екран. Адаптация на японско аниме за западната публика, това детско срещна зрителите на кабеларката „7 дни“ с храбрия екип на звездните шерифи, формиращи огромния робот Титан, за да се борят със зловещите извънземни от Изпарителната зона. Красивата за времето си японска анимация и мащабите бяха плюс, но истинската сила на сериала бе в страхотните герои като Колт, Ейприл, Огнегръм и Джеси Блу, за чиято съдба зрителят наистина се вълнуваше. Последните епизоди счупиха рекорда по епика.

2. Батман: Анимационният сериал
Не са малко хората, които и до ден днешен смятат тези класически анимационни серии за най-добрата адаптация, която Батман някога е получавал някога. Безкомпромисно мрачна и на моменти безсрамно флиртуваща с хорър, историята на Черния рицар от Готъм Сити срещна фенове за пръв път с култови образи като Двуликия, Господин Фрийз, Глиненото лице и много други, както и с една от най-безскрупулните и демонични версии на Жокера, виждани някога. Музиката, почти повтаряща саундтрака от филма на Тим Бъртън, допълнително помагаше за изграждането на неповторимата атмосфера, а телевизията, която първа излъчи сериала беше „Канал 1“ на БНТ.

1. Костенурките Нинджа
Безапелационният победител в класацията ми за любими детски от онова време е оригиналният анимационин сериал за Костенурките Нинджа, излъчван по Канал 1 на Българската Национална Телевизия, след като бе закупен с френско аудио и дублиран на български. Това бе първата среща на децата с веселите братя Леонардо, Рафаел, Микеланджело и Донатело и мога да ви кажа, че в детската градина както момчета, така и момичета говорихме само за тях, кой е най-готин, кефи ли на Шплинтел, какво е внението ни за Шрьодер и мутантите му Бибоп и Рокстеди. Купуваха се играчки, лепяха се лепенки, беше истинска мания – може би първата в живота ми. Споделяха я много деца и това максимално улесни завършека на списъка ми 🙂

Класация на Александър Драганов

Оставете отговор