Денят на “Цар Лъв”! И на Бранимир Събев! И още на…

IMG_9504

В края на януари по традиция фентъзи клуб “Цитаделата” раздаде годишните си награди за фентъзи и хорър и отново по традиция събитието мина чудесно. Вина затова има основно д-р Искрен Иванов, който отново си взе почивка от тежките политологични анализи с наша сбирка и за пореден път доказа, че е най-добрият ни водещ. Събитието стана възможно и заради Дом на Културата “Средец” и лично на г-н Иван Недялков, които спомогнаха много за организацията му, а за подаръците за нашата публика помогнаха издателства “Иви Пет” и Ателие за българска детска литература “Upper Earth Books“.

IMG_9508

Както винаги, залата беше пълна с фенове, макар голяма част от тях, отново според обичая, да закъсняха 😀 Това не ни попречи да почнем (почти) навреме, като по сценарий първата ни категория беше за Аниме на годината. За победата се бореха “Бакумацу”, “Наму Амида Буцу” и “Обещаният Невърленд”, като за “Бакумацу” остана почетното второ място. Но преди да разкрием победителя, отличието за Нов Фен на Годината бе съживено след три години пауза, а негов носител стана Марина Красимирова, която дойде специално за наградите въпреки наличието на известни здравословни проблеми!

IMG_9516

След това стана ясно, че “Обещаният Невърленд” печели Аниме категорията, а Мария Пугьова, която е клубният експерт по аниметата, излезе да приеме отличието като най-голям застъпник на историята. Тя опита да постигне невъзможното, хем да разкаже повече за историята, хем да не допусне никакви спойлъри.

IMG_9521

Програмата продължи с категорията за “Сериал на годината“, която изненадващо за мен бе една от най-популярните през гласуванията за тази година, а за титлата се бореха три анимации: “Младежка лига”, “Лъвската стража” и “Трансформърс: Кибервселена”. “Трансформърс” останаха на второ място, но преди да разкрием победителя, връчихме едно от най-старите ни отличия, за Фен на годината, на Петър Кандов, наш почитател, който е с нас от много години и бе крайно време да получи награда!

IMG_9524IMG_9522

След това разкрихме победителя, а именно “Лъвската стража“, известна още и като “Пазител на лъвските земи”. Чак в последствие разбрах, че нашият фен Деян Милков е познавал актьорът, озвучавал Кайон у нас и много съжалявам, че той не присъства, за да приеме лично наградата, а се наложи да говоря аз. Това обаче не беше неприятна задача, тъй като аз съм си фен на лъвчетата 🙂

IMG_9506

Клубът продължи с категорията за Международен хит на годината, в която за победата се бореха Death Trance на Греъм Мастертън, Murder in the Dark на Саймън Грийн и Night Lords на Аарън Дембски-Баудън, а за разлика от предишни години, в които доминираше, този път Саймън Р. Грийн остана втори. С първо място и купа обаче се сдоби д-р Катя Кирилова, която бе представителят на Ателие за българска детска литература “Upper Earth Books”, спечелило приза за Издателство на годината – заслужен триумф предвид всеотдайната им работа по популяризация на родните творци.

IMG_9543

А след това разкрихме и победителя – Death Trance на Греъм Мастертън! Това е втора победа за автора в нашите награди след успеха в категорията за Автор на годината през 2016-та и той направи коментар пред сайта:

Много съм щастлив и поласкан от това, че отново печеля в България! Винаги съм се стремял да пиша за различни и нетрадиционни ужаси, понеже смятам, че на всички им е омръзнало от вампири, върколаци и зомбита. Всяка култура по света има свои собствени плашещи демони, ала леяците от остров Бали са едни от най-страшните измежду всички… Именно заради това ги избрах за DEATH TRANCE.

Наградата му беше приета от Петьо Русинов, който издаде негов разказ в пети брой на “Сказанията на Стрикса” миналата година и обеща нов в шести брой тази!

IMG_9546

Последва кратка игра с публиката, в която се правих на маймуна, а подир нея дойде редът на една от любимите категории – за Злодей на годината. В битката участваха Брайтбърн от филма на ужасите “Жив огън”, Мистерио от “Спайдър-мен: Далече от дома” и Скар от “Цар Лъв”. Мистерио остана втори, а моят магьосник Еет от “Тримата вълшебници и златното руно” отнесе приза за Български злодей на годината. Голямата награда обаче бе за Скар! Ивета Станиславова излезе пред публика и сподели, че това е антагонистът, на който най-много е симпатизирала като дете, повече отколкото дори на Дарт Вейдър!

IMG_9558 

Дойде време да разкрием и наградата за Герой на годината. Бил Денброу от “То”, Симба от “Цар Лъв” и Шазам от DC спореха за първото място, а преди да разкрием кой печели, настъпи часът на Бранимир Събев, който не само спечели наградата за Български герой на годината с измисления от него войник Борис Савов от “Сърца от стомана”, но и след години чакане си получи купата за отдавна спечелената награда Варварин на годината.

IMG_9568

Последва и дългоочакваната развръзка за героите от преводни произведения. На Били се падна кофти участта да спечели втора калъфка в рамките на три години, а победител стана Симба от “Цар Лъв”. Като негов фен от 90-те години, излязох да говоря за него, но иначе той присъстваше, за да може лично да си вземе наградата!

IMG_9574

След толкова състезателни категории направихме пауза с една почетна награда, но тя отново отиде за “Цар Лъв“. Става дума за отличието “Феникс“, давано за Класика в жанра. Тази година то бе присъдено на класическата анимация от “Дисни”, но също и на оригиналното аниме “Кимба, бялото лъвче“, вдъхновило историята преди много десетилетия. Джефри Грейнджър, администраторът на страницата на Кимба във “Фейсбук”, коментира пред сайта:

“Цар Лъв” и “Кимба, бялото лъвче” са любими мои истории и такива ще си и останат, като смятам, че и бъдещите поколения ще ги оценят. Затова съм много щастлив, че печелят наградата “Феникс” на фентъзи клуб “Цитаделата”!

От страна на нашия клуб пред феновете излезе Милен Станиславов, който посвети отличието на всички лъвски истории и герои – Симба, Кимба, Кову и Кайон…

IMG_9577

След още една игра с публиката и съответно маймунджилъци от моя страна, наградите продължиха с престижната литературна категория за Автор на годината. Номинирани бяха Кевин Макафъри за фенфиковете на “Албус Потър”, Маделин Милър за “Песен за Ахил”, тандемът Марк Смит и Джейми Томсън за книгите-игри от “Пътят на тигъра”. Но преди всички тях, наградата за Български автор спечели майсторът на жанра Марин Трошанов, автор на поредиците “Ламя” и “Роботът Чапек”, редовен участник в сборниците на клуб “Лазарус” и броевете на “Сказанията на Стрикса”. Марин благодари за отличието и поздрави клуба, затова че съществува вече 19 години:

IMG_9586

След него стана време да поздравим Кевин Макафъри, който спечели отличието за Автор на годината и бе известен затова във “Фейсбук”, като коментира пред сайта:

Много се вълнувам от това, че печеля тази награда. Продължавам да се изумявам от подкрепата, която получавам от читателите по света. Никога не мога да изразя докрай благодарността си и се надявам читателите в България и останалата част от света да знаят, че подкрепата и вниманието ми ме мотивират да продължавам да творя.

Маделин Милър и Марк Смит & Джейми Томсън си разделиха втората позиция, а след нея настъпи моментът на класацията за Книга на годината, нашата най-стара и престижна награда. “Вилицата, вещицата и драконът” от Кристофър Паолини, “Гробище за домашни любимци” от Стивън Кинг и “Гробницата на тирана” от Рик Риърдън се бореха за крайния успех, а Крис Паолини, уви, остана втори. Победител обаче стана “Сърца от стомана” на Бранимир Събев, която взе наградата за Българска книга на годината. “Когато взех наградата за герой, говорих за книгата, сега ще ви говоря за героя. Преди мен много хвалеха злодеите, че движат сюжета, затова ще кажа няколко думи за героите. Работата им наистина е да се изправят срещу злодеите – и да им разкатаят фамилията”, каза Бранко нещо от този сорт, все пак цитирам по памет 😀

IMG_9592

След него Рами Уейдат, един от най-големите фенове на Стивън Кинг в клуба, излезе и коментира победата на “Гробище за домашни любимци“, която спечели за автора си трета поредна победа в класацията за Книга на годината. Рами изтъкна, че Краля се е боял да пусне тази книга на книжния пазар, убеден, че с нея е преминал всички граници. Мария Пугьова, която беше до мен в публиката, се съгласи с него – според нея това наистина е най-страшният му роман. Това обаче означава само, че победата му е наистина заслужена!

IMG_9596

Последната игра с публиката бе водена от Искрен, а след нея стигнахме и кулминацията на вечерта – класацията за Филм на годината! За победата се бореха “Спайдър-мен: Далече от дома”, втората част на “То” и “Цар Лъв”, хитът на “Дисни”, спечелил всички категории досега. Спайди остана втори, а преди да разкрием победителя, споменахме наградите на колеги, които по една или друга причина не можаха да присъстват – Весела Прошкова спечели приза за Преводач на годината, а Фентъзийното място на Ана Хелс стана Сайт на годината! А Филм на годината, недопускайки изненади, бе ЦАР ЛЪВ! Ивета Станиславова прие наградата и разказа, че емоцията от гледането на филма е била такава, че до “Хакуна Матата” през цялото време е плакала!

IMG_9598

Това бе и последната награда, която връчихме, след нея се зарекохме това да е само началото на клубните срещи за 2020-та и в свински тръс а ла Пумба се понесохме към пицария, където да отпразнуваме победителите с ядене и пиене 😀 19-тите годишни награди на Цитаделата бяха поредният голям успех на клуба – но почти веднага започва подготовката за юбилейните 20-ти отличия, които трябва да са още по-готини!

IMG_9495

Крайно класиране:

Филм на годината:
1. Цар Лъв – 48% 2. Спайдър-мен: Далече от дома – 36% 3. То: Част втора – 17% Общо гласували: 42
Злодей на годината:
1. Скар (“Цар Лъв”) – 57% 2. Мистерио (“Спайдър-мен: Далече от дома”) – 23% 3. Брайтбърн (“Жив огън”) – 20% Общо гласували: 30
Герой на годината:
1. Симба (“Цар Лъв”) – 56% 2. Бил Денброу (“То”) – 28% 3. Шазам (DC) – 15% Общо гласували: 39
Книга на годината:
1. “Гробище за домашни любимци” от Стивън Кинг – 50% 2. “Вилицата, вещицата и драконът” от Кристофър Паолини – 34% 3. “Гробницата на тирана” от Рик Риърдън – 16% Общо гласували: 38
Международен хит на годината:
1. Death Trance на Греъм Мастертън – 48% 2. Murder in the Dark (Ishmael Jones) на Саймън Р. Грийн – 32% 3. Night Lords: The Omnibus (Warhammer 40 000) на Аарън Дембски-Баудън – 20% Общо гласували: 25
Автор на годината:
1. Кевин Макафъри (Векин87) – 58% 2. Маделин Милър – 21% и Марк Смит & Джейми Томсън – 21% Общо гласували: 19
Сериал на годината:
1. Лъвската стража – 46% 2. Трансформърс: Кибер-вселена – 28% 3. Младежка лига – 26% Общо гласували: 39
Аниме на годината:
1. Обещаният Невърленд – 46% 2. Бакумацу – 29% 3. Наму Амида Буцу – 25% Общо гласували: 28

IMG_9500

БГ Книга на годината: “Сърца от стомана” на Бранимир Събев
БГ Автор на годината: Марин Трошанов
БГ Герой на годината: Борис Савов – Мечката (“Сърца от стомана” на Бранимир Събев)
БГ Злодей на годината: Еет (“Тримата вълшебници и Златното руно” от Александър Драганов)

IMG_9509

Феникс – Класика в жанра: “Цар Лъв” и “Кимба, бялото лъвче”
Издателство на годината: Горната земя
Преводач на годината: Весела Прошкова
Сайт на годината: Фентъзийното място на Ана Хелс
Фен на годината: Петър Кандов
Нов Фен на годината: Марина Красимирова

IMG_9581

Репортаж от Александър Драганов
Снимки: Милен Колев

Оставете отговор