Деймиън Уейн

Damien Robin

Деймиън Уейн е супергерой от комиксовата вселена на DC, наметнал мантията на Робин. Той е син на Брус Уейн и Талия ал Гул и като такъв е изключително талантлив в бойните изкуства, но и с много тежък характер.

Произходът на Деймиън в комиксите се крие в разработки на автори, които първоначално не са канонични, но по-късно той бива интегриран в основната история. Деймиън е замислен като идеалният воин от дядо си Ра’с Ал Гул, който се възхищавал на Батман и искал наследник с неговите качества. След като Талия успява да прелъсти Брус, тя ражда тайно от него син, който е генетически усъвършенстван. Съществуването му се държи в тайна от баща му, а той бива обучен за воин от Лигата на сенките, като става перфектен боец. По-късно обаче Талия остава Деймиън на Батман, за да го гледа и той се превръща в нов негов чирак, носител на мантията на Робин.

damien unmasked

Деймиън има изключително отровен нрав, като е агресивен, скандалджия и самоуверен. Той се отнася с присмех към нежеланието на баща си да убива и с пренебрежение към първия му чирак, Дик Грейсън, превърнал се в героя Найтуинг. Между Грейсън и Деймиън има постоянно съперничество. Интересно е, че макар да е по-малък и далеч от физическия си пик, Деймиън е равностоен противник в битка на Дик.

В комиксите Деймиън има повече от интересна биография, като дори загива и се връща от мъртвите. На екран той е най-добре познат с анимационните филми от вселената на DC, където той се научава да преглъща яростта си и да приеме, че на света има и приятели, а не само врагове. Едни от най-трудните му битки са срещу Детстроук, тръгнал на бунт срещу дядо му, а също и срещу Талон, свиреп суперзлодей от Двора на совите, опитал се да го настрои срещу баща му.

Деймиън Уейн става част и от отбора на Малките титани, макар първоначално да се отнася с презрение към тях и да се счита за твърде силен и умен, че да става част от отбора им. Постепенно обаче той успява да се привърже към тези персонажи, за което помага и битката му с опасна секта, ръководена от фанатичния брат Кръв.

robin inj

Може би най-мрачната интерпретация на Деймиън е в алтернативната вселена на поредицата Injustice, където той се присъединява към силите на превърналия се в тиранин Супермен и убива Найтуинг, макар и неволно, като последното кара Батман да се откаже от него. По-късно обаче Деймиън изкупва греха си, като се изправя срещу дядо си Ра’с Ал Гул и отново подкрепя баща си. Действията в тази история касаят паралелен свят на героите.

Най-новата история за Деймиън е Battle of the Super Sons, в която той се запознава с Джонатан, сина на Супермен. Първоначално малкият Уейн се отнася с пренебрежение към връстника си, който намира за глуповат и наивен, но по-късно двамата стават много добри приятели, след като са принудени да се изправят срещу извънземен организъм, опитващ се да абсорбира родителите им в общо съзнание.

Деймиън Уейн е колоритен и запомнящ се герой, може би най-готиния от всички персонажи, слагали си мантията на Робин. За мен е удоволствие, че имам възможност да напиша негова биография за Цитаделата!

damien cool

Представен от Александър Драганов

 

Тагове:  ,

Оставете отговор