Дейзи Ридли

e6a04a15ab8bddf8adc4713235f45bed

Киното е изпълнено с хора, които дават всичко от себе си за да направят това изкуство любимо на хората по цял свят. Днес ще ви запознаем с едно много специално момиче, което се справи успешно с тази мисия. Дейзи Ридли.

img-daisy-ridley_20263951279-836x1000

Дейзи е родена в сърцето на Лондон – Уестминстър, но поради семейни обстоятелства израства едно от тихите предградия на английската столица – Майда Вейл. Младата джедайка израства в заможно семейство банкер и професионален фотограф. Родителите й имат пет дъщери, от които Дейзи е най-малката. Знатният произход на младата актриса е доста сериозен – тя е трето поколение наследничка на богати земевладелци, които още от XIX век управляват от името на монархията обширни земи в Обединеното Кралство. След Втората световна война наследниците на рода Ридли решават да инвестират състоянието си в банковото дело и военната индустрия и така стават известни в бизнес средите на Лондон.

am9rbnv_700b

Дейзи грабва своята първа награда едва на 9 години. Детето участва в конкурс за млади таланти и печели стипендия за обучение в училище за театрални изкуства с обучение на деца от най-малка възраст. Там тя прекарва цели 9 години, след което е приета в училището Брикбек към Лондонския държавен университет. Тук младата джедайка усилено изучава класическа литература и история, но съвсем скоро решава, че това не е за нея. По-късно Дейзи споделя, че скучните лекции по история и дебелите книги никога не са били по вкуса й, затова е избрала да се върне обратно към първоначалната си мечта – актьорското майсторство. Ето защо докато учи в университета тя се записва на кикбокс – спортът, който се превръща в любимото й хоби. Много скоро обаче младото момиче разбира, че актьор не се става лесно. Семейството й отказва да подкрепи авантюристичните амбиции на дъщеря си и така Дейзи е принудена да започне работа като барман. Работата й е много трудна, защото барманите са много, но барманките – не. Годините минават, спестените пари свършват, налага й се да работи в още един бар като певица…но мечтата не умира.

3277

И точно тогава се случва онова, за което тя винаги е мечтала, но не по начина, по който си го е представяла. Дейзи получава покана за интервю от централен лондонски мол. Предлагат й да работи като коледен елф за да припечели някоя лира помежду баровете. За кратко време малкият и симпатичен елф привлича симпатията на огромно множество хора, които са дошли да напазаруват за празниците. И Дейзи избира перфектната стратегия – тя започва ежеседмично да кандидатства за статист. След множество незабележимо появи на малкия екран тя най-сетне влиза в полезрението на английските сериали, чиито режисьори търсят млади хора, с които периодично да освежават хилядолетните си продукции. В продължение на две години Дейзи работи като статист и получава малки роли в тийнейджърски серийни продукции. И тогава и хрумва възможно най-лудото нещо – да се яви на кастинг за новообявената поредица по Междузвездни войни. И печели. Изборът на Дейзи е забулен в тайнственост. Всъщност Джей Джей се спира на нея, защото се опитва да следва подхода на Джордж Лукас и да избере за главната роля актьор, който е напълно неизвестен за широката публика. В съобщението към медиите Ейбрамс лаконично заявява, че се е спрял на нея, защото е талантлива певица и танцьорка…

Screen-Shot-2019-11-11-at-5.36.23-PM

А ролята никак не е лесна. Дейзи Ридли е избрана да играе Рей – внучката на император Палпатайн и наследник на рода Скайуокър. Първите снимки са най-тежки тъй като по рождение младата актриса е левичарка и не може да се справи с меча. След множество тренировки тя най-сетне овладява техниката. По време на сцените Дейзи се влюбва в актьора Джон Боайега (Фин), но и двамата решават, че в интерес на поредицата е отношенията им да останат чисто приятелски. Главозамайващият успех на епизод 7 издига Дейзи до небето. Самата Кейтлин Кенеди често кани актрисата в огромното си имение за да обсъждат нещата от живота. По нейн съвет Дейзи записва магистърска степен по политология, в която изследва актуалните тенденции в британския политически живот. След огромния успях на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ става ясно, че Ридли ще играе Рей във всички епизоди на новата трилогия. Въпреки че продължава усилено да работи по най-сериозната си роля, Дейзи не отказва покани за участие в сериали. Даже напротив, тя се снимка в няколко последователни късометражни филма, докато паралелно с това играе Рей в епизод 8 и 9 от сагата. В по-доверителни разговори споделя, че след противоречивото приемане на „Междузвездни войни: Последният джедай“, тя е била на косъм да загуби ролята заради смяната на режисьора. Но за щастие това не се случва и в крайна сметка Дейзи Ридли триумфира като Рей в „Междузвездни войни: възходът на Скайуокър“.

daisy-ridley-615x346

След края на новата триология един от най-често задавните въпроси към Дейзи е – а сега накъде? Тя гордо заявява, че иска да се пробва в шпионските филми. И ако не ни мине вирус път ще я видим в новата й продукция „Незначителната жена“, която разказва за един от най-известните американски шпиони на всички времена – Вирджиния Хол. А дотогава да се насладим отново на епизод 9!

Представена от д-р Искрен Иванов

Оставете отговор