Дейв Морис

dave morris

Дейв Морис е британски автор на книги-игри, най-известен с култовата епична сага “Кървав меч”, която пише с колегата си Оливър Джонсън.

Морис е роден на 19 март 1957 година в английското селце Стоук Подж. Това обаче не му пречи да завърши в “Оксфорд”, където се сдобива с диплома на физик. Морис обаче се насочва към писането и през 1984 година прави своя дебют с Crypt of the Vampire, книга-игра от поредицата Golden Dragon, серия, донякъде сходна, но и конкурираща познатите у нас “Битки Безброй”. На следващата година Морис издава ролевата игра Dragon Warriors съвместно с фентъзи писателя Оливър Джонсън (“Ковачница на сенките”), като тя се превръща в едно от 50-те най-любими заглавия на феновете според допитване от 1996 година.

blood sword 2

Морис и Джонсън продължават съвместната си работа и създават уникалната поредица “Кървав меч“, петте книги от която излизат между 1987 и 1988 година. Тази сага разгръща изключително мащабен сюжет с невероятни герои, а в игрово отношение комбинира елементи от ролева, бордова и книга-игра. На български език серията излиза със знака на “Еквус Арт” и за много фенове се счита за връх в интерактивния жанр. Заглавията от нея са “Бойните ровове на Крарт“, “Царство Уирд“, “Демонски нокът“, “Пътят на съдбата” и “Стените на Спайт“, като за последната част помага и Джейми Томсън (“Пътят на тигъра”). Поради големият интерес към “Кървав меч” се очаква тези книги да се сдобият с нови издания, с които да се запали и ново поколение фентъзи маниаци.

През 90-те години Дейв Морис комбинира уменията си с друг майстор на жанра, Марк Смит, с който създават серията “Ново поколение книги-игри” (на английски Virtual Reality), целта в която е да намалят до минимум ролята на шанса. Морис пише книгите “В бездната сред мъртъвците“, “Огърлица от черепи” и “Сърце от лед“, които според болшинството читатели се считат за по-сполучливи от “Зелена кръв” и “Кълбото на омразата” от Смит. Разписва се с участие и в “Битки Безброй” (на английски Fighting Fantasy) с The Keep of the Lich-Lord. 

necklace of skulls

Морис работи заедно и с Джейми Томсън по сагата Fabled Lands. За съжаление тя започва да излиза след като популярността на книгите-игри във Великобритания вече е превалила пика си и от планираните дузина книги на пазара излизат шест. За сметка на това Дейв пише и традиционни романи, като новелизации по популярния британски сериал Knightmare, както и по култовата поредица за деца “Костенурките Нинджа”, опитва уменията си и в хорър жанра със заглавия като Lost Souls и Florien, а през новия век помага за развитието на компютърните игри и публикува електронния комикс Mirabilis.

Заради множеството си произведения Дейв Морис може с основания да се счита за крал на книгите-игри и дори за един от великите фентъзи автори на 20 век, тъй като историята на “Кървав меч” по нищо не отстъпва и на традиционно написаните епоси. Стискаме палци всичките му интерактивни заглавия рано или късно да се появят на български език!

heart of ice

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор