Дейвид Тенант

Дейвид Тенант

 

Author: MasterChief43
Date: 11.09.2012

Дейвид Джон Макдоналд, по-познат сред феновете си като Дейвид Тенант, е шотландски актьор, роден в Батгейт на 18 април 1971 година. Когато е на три, малкият Дейвид казва на родителите си, че иска да стане актьор, вдъхновен от сериала „Доктор Кой”. Неговите родители не взимат заканата много насериозно (все пак е бил само на три), но Дейвид казва, че винаги е бил невероятно фиксиран върху мечтаната си професия. Потенциалът и талантът му са забелязани още от 11-годишна възраст от актрисата Едит МакАртър – тя казва на родителите му, че от малкия Дейвид ще стане чудесен театрален актьор. На 16, той е приет в Кралската шотландска академия за музика и драма, един от най-младите, удостоени с тази чест, и се изучава там в продължение на три години. Тогава приема и името Тенант, защото вече е имало друг Дейвид Джон Макдоналд в регистрите. Името идва от един музикант, Нийл Тенант, за когото прочита в едно списание.
След като завършва Академията, Дейвид се занимава главно с театър през следващите години, работейки често с Кралската Шекспирова Трупа – тогава предимно комедийни роли, макар че веднъж е играл и Ромео в „Ромео и Жулиета”. Освен театъра, той участва и в няколко аудио романа по Шекспир през 1998. След 2000 година той започва да се занимава по-сериозно с телевизионна работа, участвайки в няколко доста големи драматични продукции на BBC, включващи Blackpool през 2004 и „Казанова” през 2005, където привлича вниманието на сценариста Ръсел Т Дейвис, който тогава е бил и изпълнителен продуцент и сценарист по „Доктор Кой”. Именно с ролята си в „Казанова” Дейвид си спечелва ролята на Десетия Доктор, след като Кристофър Екълстън, Деветият Доктор, си тръгва от сериала след само един сезон. Дейвид официално приема ролята на 16 април 2005 и се появава за пръв път на финала на първи сезон, „The Parting of Ways”. След това има друга кратка поява, в 7-минутен мини-епизод, излъчен на 18-ти ноември 2005 година – същия ден, в който по кината тръгва „Хари Потър и Огнения Бокал”, където Дейвид играе злодея Барти Крауч Младши.

Девид Тенант определено е най-известен с ролята си на Десетия Доктор. За разлика от Кристофър Екълстън, който сам признава, че е имал само мимолетен интерес към сериала, Дейвид винаги е бил отявлен фен. Той влага тази неизчерпаема страст и невероятният си талант в тази роля и това го прави един от най-обичаните Доктори. Той е не само чудесен Доктор на екрана – извън сериала, той е чест гост на съпътстващото го предаване Doctor Who Confidential и на много други телевизионни предавания и сериали. На няколко пъти участва дори и в пародии на „Доктор Кой”. Макар Екълстън да е Доктора, върнал сериала по екраните, за мнозина Тенант е Доктора, върнал сериала в умовете на хората, връщайки легендарния му статус. Неговото екранно присъствие е толкова влиятелно, че дори и сега, почти три години след като той за последно е играл Доктора, ако потърсите в интернет „Doctor Who” ще намерите много повече негови изображения сред водещите резултати, отколкото на сегашния Доктор Мат Смит. Дейвид Тенант официално се оттегля от сериала след три сезона и серия от специални едночасови епизоди. По негови собствени думи, той би предпочел да си тръгне сега, когато е обичан от всички фенове, вместо да бъде прогонен с камъни ако остане прекалено дълго.

След „Доктор Кой” Дейвид се завръща към театъра и играе датския принц Хамлет в едноименната Шекспирова пиеса – мнозина смятат, че той е сред най-добрите актьори в тази историческа роля. Въпреки, че описва театъра като „начин на живот” за него, Дейвид продължава да се появава в телевизионни филми по BBC от време на време и дори се появава на големия екран в римейкa на „Нощ на Ужасите” като ловецът на вампири Питър Винсънт и в „Как да обучиш своя дракон”, където озвучава един от персонажите.
Не може да се каже, че „Доктор Кой” не е все още голяма част от живота му. По време на снимките на последният за него четвърти сезон на сериала, той се запознава със бъдещата си съпруга Джорджа Мофет, която е дъщеря на Питър Дейвисън, актьора, изиграл Петия Доктор. Дейвид си остава и все така запален фен на сериала, следейки всички нови епизоди. Той се надява някой ден да участва в нова история с няколко Доктора и пази всичките си костюми от сериала в изрядно състояние, ако този този ден дойде. Безбройните му фенове се надяват на същото.
Дейвид Тенант е наистина феноменален актьор, чийто цялостен принос към театъра, киното и особено „Доктор Кой” е невероятен и незабравим.

Оставете отговор