Дейвид Кай

david kaye

Дейвид Кай е канадски актьор-озвучител. Подобно и на Франк Уелкър, той е известен с това, че е дал гласа си на страховития Мегатрон, водача на Десептиконите в поредицата “Трансформърс”. Освен това обаче, куриозно Кай е един от актьорите, озвучавал и Оптимус Прайм, водача на Аутоботите.

Кай е роден на 14 октомври 1964 година в Питърбъроу, Канада. През 80-те години се мести във Ванкувър, като там започва да се занимава с театър. През 1989-та той се насочва към озвучаването, като влиза в ролята на генерал Хоук от GI Joe. Първоначално е комбинирал това с работа в радио, но актьорските роли заемат все по-голяма част от времето си, като той участва с малки включвания в сериали като “Бойна звезда Галактика” и “Досиетата Х”. В това време той става част и от поредицата “Трансформърс”. Това се случва, след като дава гласа си на Мегатрон от “Войната на зверовете”. С тази роля започва дългогодишно сътрудничество със сагата на “Хасбро”, като той озвучава Мегатрон и в поредиците “Армада”, “Енергон” и “Кибертрон”, оформящи тъй наречената “Трилогия за Юникрон”.

David_Kaye_wiki

През 2007-ма година той влиза в историята, като озвучава Оптимус Прайм в сериала Animated и по този начин към днешна дата е единственият актьор, давал гласа си и на двамата водачи в поредицата “Трансформърс”. Завръщането на Питър Кълън и Франк Уелкър в следващи продукции не му позволява да повтори това, но “Хасбро” продължават да го ценят и той има участия и в следващи сериали за трансформърите, включително “Прайм” и “Роботи под прикритие”. Дейвид Кай записва и множество участия в поредици за супергерои, като сред известните му роли са Вандал Савидж от “Младежка лига”, Апокалипс от “Х-Мен”, както и Акума от анимацията по играта Street Fighter. Дублирал е някои анимета, озвучава и много игри, сред които такива за “Трансформърс”, където отново е ту Мегатрон, ту Оптимус Прайм.

Дейвид Кай е женен и със съпругата си Мария Хоуп имат дъщеря на име Тиана. Пожелаваме им да са живи и здрави и дано скоро видим Кай в още епични роли!

megatron tf armada

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор