Дейвид и Лий Едингс

Дейвид и Лий Едингс

Водещо и бляскаво място в пантеона на големите фентъзи автори заема семейството на Дейвид и Лий Едингс. Автори на многобройни романи, обединени в бестселърови и световноизвестни поредици, те са завладели сърцата на цели поколения фентъзи фенове.
Дейвид Карол Едингс е роден на 7 юли 1931 година. Родното му място е скромното градче Спокейн, щата Вашингтон, описано по-късно от него самия в романа “The Losers”. Завършва Висше Образование във Вашингтонския Университет като Магистър на Изкуствата, после работи като закупчик на “Боинг”, учител по литература, служител в магазин. През периода 1954-1956 година служи в армията и е изпратен в Корея.
От 27 октомври 1962 година е женен за Джудит Шол (известна повече като Лий), с която е съдено да направят една шеметна литературна кариера.
Дейвид започва да чете фентъзи около 13-годишен. При все това мечтата му е да стане актьор, а не писател. Инстинкта му обаче го кара да пише и първия резултат от това е романът “High Hunt”. Той излиза през 1973 година, но не се радва на кой знае какъв успех, при все, че не може да се нарече и провал. Успеха идва 9 години по-късно.
Впечатлен от успеха на “Властелина на Пръстените” Едингс започва проект за свой собтвен фентъзи свят и резултата 230 страничен труд относно обичаи, религия, раси в един измислен свят. Около две десетилетия по-късно този труд ще бъде издаден като “Риванския Сборник”.
Така или иначе, планът е фентъзи-светът да се превърне в сага. “Мислех, че това е стандарта”, признава си Едингс, съдейки по трите части на Толкиновия епос и неподозиращ, по нговите думи, че самия Толкин е бил много ядосан на издателя си Ънуин за разцепването.
Така или иначе автора изпраща своята трилогия, носеща гръмките имена “Гарион”, “Се Недра” и “Кал Торак” на “Балънтайн Букс”. “Реших да почна от върха”, споделя по-късно автора.
Малко по-късно Едингс се свързва и със самия Лестър дел Рей, който го въвежда в пазарните реалности. На този етап, казва Лестър, три тома от по 600 страници са неприемливи. Трябва да променим нещата.
Едингс не бил никак доволен. “С Лестър се карахме много”, споделя писателя. “Викахме си и по телефона”. Накрая обаче Дейвид се съгласява и разделя трилогията си на пет части. Веднага след това идват два нови проблема.
1) Заглавията не са подходящи – поне според Лестър. Петия том се казвал “In the Tomb of the One-Eyed God” , а при такова заглавие нямало място за картинка.
2) Лий не може да бъде вписана като съавтор. “Двойните авторства” се продават слабо.
Резултата е, че книгите получават нови, “шахматни”, според Едингс заглавия и на Лий се отнема мястото на корицата чак до 1995 година, когато излиза “Белгарат-Магьосника”.
Компромисите обаче са си стрували. “Белгариад” постига шеметен успех, печелейки блестящи отзиви сред критици и фенове, постепенно налагайки се като класика в жанра.
Но приказката не свършва дотук. Скоро се появява и сагата-продължения “Малореон”, която затвърждава успеха на Едингс. “Пророчицата от Кел” прекарва тр седмици като “Бестселър #1 на Ню Йорк Таймс”.
Реакцията не закъснява – конкурентно издателство предлага един милион долара на Едингс начална цена за нов фентъзи свят. “Така изградих света на “Еления” за 6 седмици”, признава си автора. “Балънтайн” обаче дават още по-голяма сума на автора и той остава при тях.
Двете поредици на Спархоук (“Еления” и “Тамули”) също се радват на голям успех, като по мое мнение те са по-добри от първите две – световете са по-пъстри, приключенията – повече, магиите – също, а хумора е още по-разсмиващ.
Следват още много успешни книги, на които вече и Лий е призната за автор. Последната от тях е бестселърът “The Elder Gods”, с която започна новата сага “The Dreamers”…

автор: Sparhawk

Библиография:

The Belgariad

1 Pawn of Prophecy
2 Queen of Sorcery
3 Magician’s Gambit
4 Castle of Wizardy
5 Enchanters End’s Game

The Malloreon

1 Guardians of the West
2 King of the Murgos
3 Demon Lord of Karanda
4 Sorceress of Darshiva
5 The Seeress of Kell

The Elenium

1 The Diamond Throne
2 The Ruby Knight
3 Th Sapphire Rose

The Tamuli

1 Domes of Fire
2 The Shining Ones
3 The Hidden City

Belgarath – the Sorcerer
Polgara – the Sorceress
The Rivan Codex

The Redemption of Althalus

High Hunt
The Losers
Regina’s Song

The Dreamers

1 The Elder Gods
2 Treasured One (July 5, 2004)
3 Title Not yet Available
4 Title Not yet Available

Оставете отговор