Дедпул

deadpool_ver10Уейд Уилсън или, както е по-известен, Дедпул, е един от най-откачените и забавни супергерои в света на комиксите – може би защото всъщност не е герой, а, както казва самият той, лошо момче, което бие по-лоши момчета. Досега той не бе получавал достойна роля на голям екран – преди години имаше особено несполучлив опит за пресъздаване на персонажа му в първия от двата самостоятелни филма за Върколака. Сега обаче тази грешка е поправена категорично от режисьора Тим Милър, актьора Райън Рейнолдс и целия екип на “Фокс”, които представят на зрителите един от най-добрите филми за супергерои, правени някога и със сигурност най-добрият от света на Х-Мен.
Бивш командос, настоящ бияч и гийк, който си колекционира играчки на Волтрон, Уейд Уилсън е намерил пълното щастие, когато се е залюбил с красивата Ванеса, която е също толкова устата като него и успява да го хване в грешка, когато цитира любими реплики от “Междузвездни войни”. Както казват самите те, двамата са като ръбати парченца от пъзел, които обаче сглобени дават перфектната картина. Животът обаче е гаден и Уейд разбира това с пълна сила, когато получава диагноза рак в напреднала фаза. Всичко отива по дяволите, а той е решен да напусне любимата си преди тя да го види превърнал се в развалина. Един ден обаче, в бара, където Уейд обича да запива с /други/ пияници, идва загадъчен човек, който му напомня на агент Смит от “Матрицата”. Той прави на умиращия предложение като от лоша реклама – не само ще те излекуваме, но и ще ти дарим суперсили. От самото начало Уейд се усеща, че има уловка, но няма голям избор и така доброволно се подлага на мъченията на садистичния Франсис, който произвежда уроди. Скоро Уейд става такъв – излекуван урод, който не смее да се върне при жена си и му остава само да търси отмъщение. Следва обличането на червен костюм, слагането на маска и воала – Дедпул се е появил!
deadpool smart ass
По принцип този сюжет удря като на слалом всички клишета на жанра, затова е чудесно, че “Дедпул” си дава сметка за това и си прави тотална гавра с всичко, включително и себе си. Купонът започва още от началните надписи, когато главните актьори са описани като “бездарник”, “готина мацка”, “британски злодеи” и “дразнеща пуберка”, продължава с вихрен екшън, в което става ясно, че освен уменията си да стреля и рита, Дедпул е наясно с това, че е измислен герой и не се спира до края, увенчан с идиотски надписи и култова сцена след тях. Истинските герои, както пише и във вече споменатите начални надписи, са сценаристите. Диалозите във филма са уникални и караха цялата зала да се смеем с глас. Трудно мога да избера една любима реплика в “Дедпул”, но ако трябва да го направя, ще цитирам една сцена по между другото, в която червеният супер-негерой се бие с мадама и казва:
– Ще е сексистко ли, ако те ударя? Или ще е по-сексистко, ако не те ударя? Обърках се вече…
Целият филм е в този дух и взима на подбив всичко и всеки, като не се съобразява с изискванията да е семейно ориентиран, като филмите от диснифицирания “Марвел” например. Освен бъзици, “Дедпул” изобилства от кървави битки, изродии, секс и тежко вулгарен хумор, които го правят още по-готин. Райън Рейнолдс се справя ф-е-н-о-м-е-н-а-л-н-о с изпълнението на култовия си персонаж, но другите актьори са също на ниво – от чаровния, но гаден злодей Аякс, изигран от Ед Скрейн до камеото на легендата Стан Лий в стриптийз бар. Запомнящ е образа на говорещия с руски акцент Колосус, както и страхотните мадами във филма – красивата Морена Вакарин в ролята на темпераментната Ванеса, Джина Карано, която е бруталната Ейнджъл и Бриана Хилдебранд, която е Негасоник, но според Дедпул прилича на Рипли от “Пришълеца 3”.
Трудно е да се направи сравнение на “Дедпул” с други комиксови филми, тъй като DC разчитат на тежък патос, “Марвел” на лигав хумор, а другите филми за Х-Мен, в това число и тези за Върколака, обикновено предлагат кахърни истории са мутанти страдалци. Дедпул минава покрай всичко това, но скача над него, като може би като тон и стилистика на идиотията е най-близо до “Пазителите на галактиката”. “Дедпул” обаче е по-як, по-невъздържан, по-пиперлив и по-брутален. Филм, който не е за изпускане. Гледайте го!

Един коментар за Дедпул

  • Alexander  :

    и понеже забравих да го напиша в ревюто – филмът не е 3Д и няма нужда да се гледа с очила. Ето, че можело да се правят хубави филми, които не разчитат на аквариумно изображение.

Оставете отговор