ДДС върху книгите пада, но временно

yordan tsonev
Йордан Цонев от ДПС бе от вносителите на проекта за намаляване на ДДС върху книгите.

Данък добавена стойност върху книгите пада от 20 на 9% до края на 2021-ва година. Това стана по предложение на Движението за права и свободи и е временна мярка, взета за да подпомогне бранша заради кризата, ударила го с идването на коронавируса. Заедно с книгите данъците се намаляват още за ресторантите, които също бяха засегнати от пандемията, както и детските храни. Отхвърлено обаче беше искането на Българската Социалистическа Партия намаляването на ДДС върху книгите да остане като постоянно мярка, независимо, че родните издатели изпратиха писмо с такава молба до министъра на културата Боил Банов.

Според данни от проучване на Асоциация Българска Книга спадът в продажбите на книги по време на пандемията е бил между 50 и 70%, което е сериозен удар върху бранша у нас. Причина затова са затворените по време на пандемията книжарници. Очакваната компенсация от продажби онлайн не се е състояла, като 30% от издателите декларират, че нямат ръст в книгите, пласирани в Интернет. При останалите нарастването на такива поръчки не компенсира спада от физическите продажби.

Стойо Вартоломеев, който е човекът зад издателство “Хермес”, сподели по време на кризата, че е било “изключително трудно” и дори каза, че този удар е бил по-лош за книгите от гладната зима на 97-ма, когато управлението на министър-председателя Жан Виденов докара българския лев да се разменя при курс 3000 за 1 долар. Издателството е трябвало да прибегне до резервите си в банката, за да продължи плащанията си и пак се е наложило да направи съкращения.

Сега издателите искат от Министерство на културата институционално финансиране. Един от вариантите е да се обновят библиотеките на читалищата, за които в друго интервю г-н Вартоломеев казва, че още за заредени с комунистическата класика “Овчарчето Калитко” и нямат нови книги.

За други издатели обаче ДДС-то не е панацея.

“Дори да се махне ДДС-то, аз няма да намаля цената на книгата”, заяви преди време д-р Йордан Антов от ИК “Бард” пред сайта Клуб Z . “Една книга не струва хиляди, средно около 15 лв. Човек, като иска нещо, е готов да плати за него.”

Оставете отговор