Двоен Свят

A11Ez4UkOE4Ysmtmur5Bho8qrGM

В днешното ревю за „Цитаделата“ започваме нашата разходка в Азия, където ще се запознаем с един филм, който е достоен наследник на старото поколение китайски продукции. Или това са онези истории, които ни връщат към древната китайска цивилизация и нейните достижения. И макар историята на филма да е фентъзи, тя почива върху съвсем реално аналогии от миналото на Древен Китай.

34bcefdb7f053c2c33b9b894784a84fa_750x750

Началото на филма ни отвежда много, много отдавна назад в историята, към древната империя Ян. Дълги години народите в това велико царство живяли заедно, икономиката процъфтявала, хората живеели добре. Но жаждата за власт на владетелите довела до динстатични междусобици и в един момент държавата се разпаднала на две – Северен и Южен Ян. Северен Ян изградил мощна армия и нападнал Южен Ян, чиито жители били миролюбиви и използвали силните не за да воюват, а за да развиват културата и стопанството си. Решителната битка се провела във Великата пустиня, където войските на Южен Ян били разбити. По същото време обаче, в столицата на Северен Ян избухнал бунт, императорът бил свален и на негово място дошъл узурпатор, който сключил мир с южния си съсед. Но зад мирните му намерения стоял зловещ план. Той успял да внедри един от най-безмилостни си и добри шпиони – Гуан Ши, в имперския двор на Южен Ян.

double_world9

С подкупи и коварство Ши спечелил благоволението на младия и наивен император на Юга като се издигнал до ранга Велик Съветник и втори човек в империята. Той трябвало да подготви почвата за преврат, който да доведе до убийството на младия владетел и окончателното обединяване на Ян под короната на Севера. Дворът на Южен Ян не спял и подозирал, че Северът ще опита да спечели с измама. Никой от приближените на императора обаче не подозирал Ши. Въпреки всичко, старейшините на Южен Ян установили древна традиция. Те разделили царството на десет клана. И всеки път, когато се задавала война събирали по трима от най-добрите войни във всеки клан. Те участвали в митичен турнир, в който можело да има само един победител. Той бил избиран за Велик Маршал на Южен Ян – човекът, който трябвало да поведе армиите на Юга в битка. Един ден двама млади мистици пристигнали в столицата на Южен Ян и поискали аудиенция при императора. По време на срещата си обаче се оказали, че те били шпиони на Северен Ян, които били изпратени да убият младия владетел. Въпреки неуспеха им търпението на Юга се изчерпило и императорът възложил на Великия Съветник Ши да организира турнир за избор на нов Велик Маршал, който да поведе армиите на Юга срещу Севера. Вестта стигнала и до най-отдалечените краища на империята, където един млад сирак на име Донг Юлонг изявил желание да участва в състезанието. И така започва историята.

Double World Stills10

Режисьор на филма е Теди Чан, който има богат опит като шеф на хонгконски продукции. Главната роля в „Двоен свят“ отива при младия канадец Хенри Лау, който играе Донг – младеж, останал сирак от малък. Принуден да се изхранва от кражби и нямащ покрив над главата си, Донг решава да се впусне в най-голямото приключение на живота си и да участва в турнира, организиран от императора на Южен Ян. Но докато той вижда в това възможност да получи по-добър живот, съдбата му е приготвила много повече. Американският актьор Питър Хо влиза в ролята на най-добрият приятел на Донг – Чу Хън. Въпреки че Хън обича страната си, той ненавижда императорския двор, заради предателството на Великия Съветник Ши срещу баща му – бившият Велик Маршал на Южен Ян. След неговата смърт Хън се оттегля накрая на царството и работи като занаятчия в едно село. Когато чува за турнира обаче той решава да се включи с една единствена задача – да убие Ши. Китаецът Минг Ху влиза в ролята на главния злодей във филма – Гуан Ши. Подтикван и подпомаган от Северен Ян, той успява да спечели доверието на императора на Юга и в един момент на практика управлява империята от негово име. Главната женска роля отива при китайската актриса Луксиа Янг, която играе Би Ну – третият най-силен участник в турнира и верен приятел на Донг и Чу.

3768d4c8-d24a-11ea-88dd-6bec610be4a6_972x_110051

В заключение, мога да кажа, че въпреки оценките си за мен филмът е на много добро ниво. Битките са изключително зрелищни, а сюжетът – заплетен и интересен. Затова, смело препоръчвам тази продукция и ви пожелавам приятно гледане!

Ревю на Искрен Иванов

Оставете отговор