Две седмици гласуваме на финалите в Goodreads!

tyrant's tomb

Късно снощи започна епичното гласуване на финалите в Goodreads, което ще продължи две седмици. До него стигнаха книгите, преминали първите два етапа от изборите на най-големия читателски сайт. Досега 2,8 млн гласа са били подадени за различните книги по категории.

В категорията за фентъзи фаворит е Джордж Р.Р. Мартин с “Огън и кръв”, най-новата книга от света на популярната поредица “Песен за Огън и Лед”, по която е направен и сериала “Игра на тронове”. Победата му обаче не е съвсем сигурна, тъй като вътре е и Касандра Клеър с The Red Scrolls of Magic, роман за популярните герои Алек Лайтууд и Магнус Бейн от “Реликвите на смъртните”, както и заглавия от автори като Лий Бардуго, Катрин Арден и Нора Робъртс.

При научната фантастика имаме имена като Нийл Стивънсън, Пиърс Браун и Джеймс С.А. Кори. В ужасите е Стивън Кинг с “Институтът”, който очакваме у нас в края на тази година от “Бард”, както и неочаквано за мен, Стивън Чбоски, авторът на драмата “Предимствата да бъдеш аутсайдер”, изригнал тази година в черния жанр с Imaginary Friend. За Кинг обаче по всяка вероятност основен конкурент ще е собственият му син Джо Хил, който е в играта с Full Throttle. Как ще карат Деня на Благодарността в семейството на Краля да му мисли съпругата и майка Табита.

При младежкото фентъзи купонът е на шест с Холи Блек, която се бори за победата със “Злият крал”. Нейната дружка от времената на фенфиковете Касандра Клеър обаче се състезава и в тази категория с “Кралица на въздух и мрак”, а като казахме фенфикове, не може да не споменем и Рейнбоу Роуъл, номинирана за The Wayward Son, роман за Саймън Сноу, нейната версия на Хари Потър. Тук е и Лий Бардуго с King of Scars, а има и други имена, които на мен не са познати, но определено имат своите фенове.

При детската литература се знае, че фаворит е Рик Риърдън с “Гробницата на Тирана”, а нелеката задача да се борят с него е оставена на протежетата му Рошани Чокши и Йон Ха Лий от серията “Рик Риърдън Представя”, както и на Соман Чейнани и Виктория Шуаб. Всъщност единственият, който стои също толкова тежко като име e Джеф Кини, който е номиниран с поредната книга от серията “Дневникът на един дръндьо”, но дали ще има силата да пребори Рик? Предстои да разберем!

 

 

Тагове:  

Оставете отговор