Да подчиниш дявола

THE PRODIGAL SON (SUBDUE THE DEVIL) (2022)

Здравейте, скъпи фенове на „Цитаделата“, надявам се сте прекарали едно хубаво, слънчево и весело лято. Днес се завръщаме в рубриката Азиатско Каре, в която ще се срещнем с една история от времената на династията Джин, когато клановите войни временно са затихнали, но Империята все още остава разделена на три. Периодът на „Трите Царства“ е известен на Запад още под името „Романтизмът в Китай“ тъй като изобилства от красиво написани истории за герои и култиватори, толкова храбри и смели, че хората им приписвали почти божествен произход. Филмът Да подчиниш дявола разказва за историята на един такъв млад герой, зад който се крие историческата личност на генерал Джоу Чу – наследник на знатен аристократичен род. Въпреки че бил изключително свиреп в битка, Чу бил толкова обичан от хората и войниците си, че името му намерило място в легендарната „Книга за Героите“, създадена по заповед на първия император от династията Цин в края на 17 век.

Screen Shot 2022-09-04 at 10.46.40 PM

Във времената на династията Джин, когато демоните започнали да нападат селата и изяждат децата на хората, генералите на Императора решили да обединят силите си за да спрат злите същества. Това ядосало Кралят на демоните и той опустошил малкото Княжество Джюн, след което заповядал на духовете да нападнат столицата на Княжество Ву, чиито войски се командвал от храбрият генерал Джоу Фанг. След кървава битка Фанг успял да отблъсне демоничните орди, но загинал саможертвено в битка. Тогава Небесата се смилили над града и издигнали огромна стена, отвъд която нито един демон не можел да проникне. Синът на Фанг – Джоу Чу довършил делото на баща си и прогонил завинаги демоните от земите на хората. В продължение на 10 години човешкият род благоденствал и процъфтявал, докато един ден Кралят не задействал новият си пъклен план, с който да пороби хората.

Screen Shot 2022-09-04 at 10.53.16 PM

Вече казахме няколко думи за реалният Джоу Чу, а сега нека споменем и за героят – такъв, какъвто го представя филма. В Да подчиниш дявола Джоу не е генерал, а млад култиватор, който се бори с демоните. Когато е бил дете, той е „опарен“ от силата на Небесата тъй като се докосва до Скалата на Тяншан – огромна скала, която мистериозно пада от небето докато той играе с приятелите си. Докато Джоу Фанг е жив той успява да научи сина си да използва силата си за добро и така, след като загива в битка младият култиватор продължава да помага на хората, когато биват нападнати от демони. Един ден обаче Джоу Чу ступва не кой да е, а Принцът на злите духове, което вбесява Кралят им и той решава да започне нова война срещу хората.

Screen Shot 2022-09-04 at 10.54.42 PM

Кралят на демоните е един от най-силните злодеи в китайските митове, познат под различни имена. В този филм той не е назован изрично, разрушителната му сила става повод не една династия да се страхува от гнева му. След поражението при Ву, Кралят се оттегля в своите мрачни покои край непристъпните ледени планини на демонските владения и започва да крои планове как да си отмъсти. Когато разбира, че синът му е пребит от сина на генерала, който го е победил това изчерпва търпението му и той напада отново Княжество Ву.

aPzcIHNHF5BrK2mWM4Fav7BEfl9

Давам силно положителна оценка на Да подчиниш дявола, защото точно така бих искал да изглежда един азиатски супергерой. В този филм няма място за лигави драми и претрупани сюжети, той казва всичко от началото, смесвайки по изключително изобретателен начин реалната история с филмовото изкуство. А посланието е ясно – с голямата сила идва и голямата отговорност.

Ревю на доц. Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор