Дагорхир

Дагорхир

Aвтор:Razael

Мислите си, че да прочетете “Властелинът на Пръстените” и да гледаде филмите по него е достатъчно да се наречете 100% фен? Е, някои хора не мислят така. Тези някои хора казват “Вие сте чели книгата, ала ние я изживяваваме”. Те са луди по “Властелинът” и са част от едно огромно общество наречено “Dagorhir”(Дагорхир – превод от елфически “Бойни Вождове”). Не, те не са сектанти нито някоя терористична групировка, както биха ги набедили някои от родните вестници. Те са просто спортисти, маниаци на книгата, участващи в симулационни битки по Средната земя на Толкин.
Какво точно представлява това “Дагорхир”? Това е един култов спорт набиращ сила в щатите и части от западна европа. Организация събиращи фенове на “Властелинът” и историята. Тези фенове се събират редовно и организират бойни игри по битките във “Властелинът” и средновековните бойни полета. “Дагорхир” е игра и спорт комбинираща ролеви, биткаджийски и стратегически елементи. Още повече, че всички оръжия и аксесоари са напълно безопасни, което спомага за международният успех на тази игра.
“Дагорхир” се заражда за първи път през 1977г. когато група колежани, фенове на Толкин, убединяват идеите си и излизат на вън да се бият вживяваики се в ролите на средновековни рицари, орки и елфи.Към тях се присъединяват още фанатазирани фенове и така обществото се разраства.Те наричат това ново забавление “Дагорхир”. Година по-късно местната радиостанция отразява този нов спорт и новата игра започва да се разпространява в околните колежи. Членовете на “Дагорхир” стават ве повече и спорта е популаризиран в цяла Вирджиния. Когато за това начинание излизат статий в “Amazing Stories” и “PM Magazine” през 1982г. сред почитателите на средновековието и Толкин(в щатите де) настъпва истински бум. Членовете на организацията “Dagorhir” стават хиляди “Дагорхир” пуска свойте корени в абсолютно всеки щат. От 1986г. членовете на тази игра се събират всяка година за да участват във фестивалът “Рагнарок”. Или по-точно последната битка, която при всеобщо желание се преиграва повече от веднъж.
За разлика от множеството pen’n’paper приключения и ролеви игри появили се през 70те. “Dagorhir” си остава уникална по своя характер. Това е най-дръзката ролева игра създавана някога. Хиляди войни, които сами изработват оръжията и облеклото си се впускат в непрестанни средновековни и фантастични битки.
За разлика от коя да е настолна/компютърна ролева игра “Дагорхир” предоставя много повече възможности. Това е спорт, не настолна игра и в него ще можете да се развивате и психически и физически. Участниците в тази игра усвояват съотборничеството, доверието и отборният дух. Разбира се не е нужно да си спортист за да се наслаждаваш на “Dagorhir”. Това е достъпно за всеки и е на много социална почва. Играта се играе от: ученици, професори, работници…
Чрез “Дагорхир” се повишава креативността и фантазията на човека(поне така твърдят ръководителите. Ала изглежда това се отнася предимно за средният американец). Всеки участник трябва да изгради свой персонаж в зависимост от реалноста в, която иска да играе(Средната земя, Стогодишната война,Хейстингс, Кръстоносните походи, Мидкемия и др.). След това изработва своето облекло, броня, и оръжия(обезопасени).След което, се присъединява към Рохиримите и се впуска в битката за Шлемов Дол примерно.
Личното ми мнение е, че “Дагорхир” е един интересн спорт, с който се бих занимавал в свободното си време като хоби и то с удоволствие. За първи път начух за тази симулация преди четери години от един мой американски приятел. После апочнах редовно да посещавам официалният сайт на играта www.dagorhir.com .
За последно ще кажа, че се надявам един ден “Dagorhir” да пусне по-здрави корени в Европа и в един хубав момент да може и българите да се наслаждават на тази прекрасна игра.

 

Оставете отговор