Гъбарко

gabarko

Продължаваме с ревютата си на класически детски книжки, излизащи отново благодарение на издателство “Миранда”, като днес се спираме на “Гъбарко: три приказки в стихове с картинки от художника Вадим Лазаркевич”. Лазаркевич е едно от най-големите имена в света на детските илюстрации и до голяма степен може да се каже, че картините му са звездата в изданието – живи, шарени, колоритни. Въпреки това, не може да се отхвърлят и качествата на самите приказки.

Gabarko_01

“Гъбарко” на бате Златко е история от приказен свят, в който растения и животни могат да говорят. Самият Гъбарко, както подсказва и името му, е гъбка, получила име и крачка, на които да ходи от доктора гарван Га, дарил му ги с мъдър съвет – да бъде послушен и трудолюбив. Гъбарко обаче не е такъв и тръгва да прави пакости. Какво ще излезе от всичко това научаваме от стихотворението, което е написано с хумор и топлота.

Gabarko_03

Втората приказка, “Веселите футболисти” на Димитър Стоевски, е и любимата ми в сборника. В нея футболен отбор на кучета домакинства на гостуващ тим от зайци и въпреки предимството, че публиката е на негова страна, се затруднява с противниците си. Какво ще излезе накрая? Научаваме след стихотворение, което си държи в напрежение като реален мач!

Gabarko_01-2

Третата приказка, “Медената пита”, отново е от талантливият наш автор, творил под псевдонима бате Златко. В него малко мече решава да избяга от вкъщи, за да хапне медец. То обаче не подозира, че медът се пази от пчели с яки жила, които не се радват когато някой яде от труда им… Чудно стихотворение.

Като цяло книжката си е едно малко бижу, красиво издадена, със силни текстове и великолепни илюстрации от Лазаркевич, с които приказките оживяват в ума на читателя (а в случая с по-малките деца, вярвам и на слушателя). Прекрасно е, че такива силни произведения отново са актуални благодарение на “Миранда” и затова препоръчвам “Гъбарко” на всички, които се чудят от каква точно детска книжка имат нужда. С този избор няма да съжаляват!

Gabarko_02

 

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор