Гробницата на Тирана

tyrant's tomb

Поредицата “Изпитанията на Аполон” от Рик Риърдън приближава своя завършек, но докато четете книга четвърта, “Гробницата на Тирана”, по всяка вероятност ще се питате дали изобщо някой ще оцелее за последната част, която очакваме догодина. Преди да пристъпя към ревюто, искам отново да благодаря на издателство “Егмонт”, които ми предоставиха възможността да преведа и това томче от епичната сага за света на Пърси Джаксън.

Джейсън Грейс, синът на Юпитер, е загинал – но това е само началото на бедите, връхлитащи лагер “Юпитер”, където се обучават героите, деца на римските богове. Жестокият император Калигула, отнел живота на Джейсън, е обединил силите си с тези на ослепения Комод и сега армията им се насочва с армада от яхти към лагера. Още по-опасен е съюзът им с Тарквиний Горди, последния от древните царе на Рим, сега превърнал се в немъртъв скелет, вдигащ армии от зомбита. Колкото и да са храбри полубоговете, те не могат да се изправят срещу такива противници, въплъщаващи не външен враг, а най-лошото от историята на Вечния град, така както те са най-доброто. Единственият им шанс е да получат божествена помощ, но засега при тях идва само безполезният Аполон, превърнат в смъртния и безпомощен Лестър Пападопулос. Според харпията Ела, запаметила Сибилинските книги, има начин той да извика някой от обитателите на Олимп, който да спаси лагер “Юпитер” – но за да го стори, ще трябва да се изправи срещу някои от най-големите грешки от миналото си…

С “Гробницата на Тирана” майсторът на митологичното фентъзи Рик Риърдън заплита нов бестселър, който ще плени вниманието на малки и големи, съчетавайки полузабравени древни легенди с динамичен съвременен сюжет. Терзанията на Аполон ще разкрият пред читателя някои от най-страшните предания за него, а старите фенове ще се насладят на любимците си Рейна, Франк и Хейзъл, които взимат дейно участие в романа заедно с нови персонажи. Внимавайте обаче към кого се привързвате – макар да е убил Джейсън в предишната книга, Калигула не се е наситил на кръв, а съюзниците му Комод и Тарквиний не отстъпват по жестокост. Финалната битка, реплика на прочуто сражение от най-ранната римска история, ще ви държи на нокти, а след нея започва отново дългото чакане до последната книга, “Кулата на Нерон”.

Ревю на Александър Драганов

Един коментар за Гробницата на Тирана

  • Alexander  :

    Вече е на книжния пазар – излезе в събота 🙂

Оставете отговор