Гробище за домашни любимци – част 2

PS2lobby-1024x821

Този филм за пореден път ме увери, че винаги е най-добре, когато авторът на една книга сам е сценарист на филмите си. Втората част на „Гробище за домашни любимци“ е още по-хубава от първата дали защото вече се появяват по-познати актьори, дали защото е правена по Клинтъново време. И макар по класически стил малко да отстъпва на първия за мен като цяло е един класичеки завършен американски хорър.

655full-pet-sematary-two-screenshot

Първа част на филма ни остави в отчаяното положение, в което попадна господин Крийд – с дете и жена зомбита и куп избити роднини. За жалост в част втора стана ясно, че жена му е изчезнала и така и не са я намерили…тъй че дано Кинг се реши да направи и част 3. Anyway, втора част ни отвежда директно на снимачната площадка, където световноизвестната актриса Рене Холоу играе поредната си (и последна) роля в хорър филм. На снимачната площадка я придружава сина й – Джеф Холоу, който се наслаждава на начина, по който тя изпълнява ролята. Но в същия момент един невнимателен сценарист разлива вода върху електрическите устройства. Токът за секунди достига до Рене, която играе с подгизнали крака. Горката жена умира пред очите на сина си. Дълбоко разстроен Джеф се връща в Лос Анджелис при баща си – д-р Чейз Матюс, който взема решение да се преместят в малко градче, където синът му по-лесно ще преодолее станалото. Много скоро в добре познатото ни градче Лъдлоу, в Мейн се отваря свободно място за ветеринар и Чейз и Джеф се местят там. Първоначално всичко върви добре – твърдият шериф, скапаняците в училище, градските легенди, характерните неща за малките градчета в Америка. Но скоро семейството разбира се, че много от тези легенди са истина. Особено легендата за изоставеното индианско гробище зад хълма. Границата, която живите не бива да пресичат.

ac029d4c85991e0236a858146d49b0cf

Налице е много по-успешно подбран кастинг. Най-успешно с ролята си се справя младият Едуард Фърланг, познат ни от филма на Джеймс Камерън Терминатор 2. Съотборникът на Арни Шварценегер тук играе момчето, което повежда битка със смъртта за да спаси това, което е останало от семейството му. Трудна, но прекрасно изиграна роля. Не мога да не похваля и Кланси Браун – шерифът Гюс Гълберт. Не е лесно да се играе зомби, особено полуживо зомби. Но Браун се справи чудесно тъй като неговият стаж в злодейските роли е солиден. От останалите детски роли значително се открояваше Джейсън Макгуайър – пълничкото дете, което съпътстваше Джеф през цялото време. Като го видиш колко добре играе наистина ти става жал за края на героя му. Само добри думи мога да кажа и за останалите актьори – Антъни Едуардс, Джаред Ръштан и Дърлейн Флъгейл. Макар и не на същото ниво, изпълнението им беше успешно.

652c99fbadbc9720b3476b5fd213d7d2

В заключение, горещо препоръчвам филма на всички фенове на Стивън Кинг, а и на останалите фенове на жанра. Невероятна атмосфера и невероятно изживяване за всяка една вечер. Приятно гледане!