Гробище за домашни любимци – част 1

pet-sematary-movie-poster-1989-1020190660

С този пореден и бих казал доста поучителен филм, кралят на хорър жанра – Стивън Кинг ни казва много. И въпреки, че Мери Ламбърт е тази, която застава на режисьорския трон, то тонът на Кинг се усеща навсякъде. В този филм, който ни казва къде не трябва да търсим вечността.

Dale_pet09

Лоис и Рейчъл Крийд са младо семейство с две прекрасни деца, което решава да започне нов живот и се мести от Чикаго в Мейн. На пръв поглед всички изглежда прекрасно. Хубава и удобна къща, просторен двор, езерце и дружелюбен стар съсед на име Джъд. И все всичко изглежда много хубаво за да е наистина такова. От една страна, защото къщата е построена покрай опасно шосе, по което постоянно фучат камиони, а от друга, защото на метри от къщата се извива зловеща пътека, която води до запуснато гробище, което всички наричат Гробището за домашни любимци. И наистина, много скоро младото семейство започва да съжалява, че се е заселило тук. Един ден жителите на градчето по спешност викат д-р Крийд за да помогне на пациент, пострадал в катастрофа. Но е вече късно. И все пак умиращият пациент решава да направи последен подарък на своя благодетел – той му разкрива, че не бива да преминава границата, намираща се отвъд гробището. Защото там вече няма връщане назад. И наистина, поговорката се потвърждава от думите на Джъд, който е на принципа не питай старило, а питай патило. Скоро семейството прави фатална грешка, която ще му коства всичко.

image_normal

Това е един от филмите, в които плътно се усеща ръката на Кинг, дори в актьорския състав. Дейл Мидкиф прави дебютна роля във филма и то с голям успех. Въпреки, че неговата роля е силно трагична, той лесно преминава от един тон на друг и се справя успешно. Денис Кросби е добре позната на феновете като Таша от Стар Трек. За нея това също е една от дебютните й роли, които по-късно ще я изстрелят към звездолета „Ентърпрайз“. В ролята на Джъд е един от основателите на американския кастинг – нюйоркчанинът Фред Гуейн. И разбира се, в такива филми е особено важно да се намерят точните детски роли. Сами ще се убедите, че и тук екипът си е свършил работатa.

Fred Gwynne Pet Sematary

В заключение мога да кажа, че този филм казва две неща. Първо, че едно от най-ценните неща на този свят са децата, които трябва да бъдат пазени на всяка цена, защото те са бъдещето. Второ, човек никога не трябва да търси вечността на този свят, защото това ще го погуби завинаги.