Грифит

hawt grif

Грифит е основният антагонист в манга поредицата Berserk. Майстор фехтувач, велик пълководец и харизматичен лидер, той ръководи Свитата на ястреба до възнесението си като демонски княз, след което се завръща в света на живите като Месия, който да обедини народите под властта на Божията ръка, група от страховити същества, отдадени на чистото зло.

Грифит произлиза от бедно семейство и като малък започва да мечтае как излиза от отреденото му място в обществото, печелейки си свое кралство. Някъде в този период той среща стара жена, която му дава мистериозен червен амулет за късмет. Грифит го слага на врата си и не го сваля почти никога.

Като юноша Грифит използва тялото си, за да си пробие път нагоре, като се отдава на богат възрастен мъж с благороднически произход и много пари. По-късно връзката им играе ключова роля за възхода и падението му, но тогава това още не е ясно.

griffith duel

Грифит се развива като майстор на фехтовката и поради вродената си харизма събира група разбойници около себе си, които се превръщат в Свитата на ястреба – наемници, способни да решат почти всяка битка в полза на този, платил за услугите им. Най-вярна от тях му е Каска – свирепа млада жена, която той спасява от група изнасилвачи. Най-силният му човек обаче е Гатс – ненадминат майстор на меча, който Грифит успява да победи в дуел, като така го привлича на служба към себе си.

Събрал екип от верни и силни хора, които го обичат искрено, Грифит влиза в борбата между отделните благороднически родове, като застава на страната на мидландския крал, влиятелен благородник с много хубава щерка, която се влюбва във водача на Свитата. Това не се нрави на кралския брат, който опитва да убие Грифит. Опитът му обаче се проваля и по-късно братът е убит заедно с невръстния си син от Гатс, пратен в ролята на убиец от Грифит.

lord griffith

Големият удар на Грифит идва когато той успява да превземе крепостта Долдрей, считана за непристъпна. Това водачът на Свитата прави, като изкушава с красивия си вид водача на Долдрей, същият дебел и богат мъж, възползвал се от него на младини. Веднъж излязъл от крепостта, той бива убит от Грифит, а Долдрей пада след като Каска и Гатс проникват вътре.

След този успех изглежда, че няма граница, до която Грифит да не може да стигне. Всички от Свитата са обявени за благородници, а бъдещето пред него изглежда безоблачно. Всъщност обаче краят му е близко, тъй като Гатс решава да прекъсне службата си към него и отново да потегли сам по пътя си. Грифит отново го предизвиква на дуел, но този път губи схватката и мечът му е счупен. Съкрушен, водачът на Свитата опитва да удави мъката си, като прелъсти принцесата. За жалост това вбесява кралят, който е обзет от гибелна страст към собствената си дъщеря. Неговите палачи арестуват Грифит и го хвърлят в тъмница, където той е подложен на нечовешки мъчения и губи червения си амулет, който винаги му е носил късмет.

berserk sex

Затворен в зандана, с Грифит се отнасят по начин, който е неописуем. Сухожилията му биват срязани, за да не може той да избяга никога, езикът му е изтръгнат, тялото му е подлагано на невероятни изтезания и измършавява, а мъчителят му, слабоумен изрод, насъскан от краля, намеква, че двамата са били като “мъж и жена”. Великият някога военачалник се чувства съвсем сам, без да знае, че Свитата на Ястреба е обявена извън закона и преследвана. Едничката му утеха са тайнствени гласове, които през нощите му обещават, че историята му няма да свърши така.

В крайна сметка Грифит бива измъкнат след година от експедиция, ръководена от Гатс, който не е знаел за ужасната участ на стария си съперник. Великият мечоносец е разгневен от случилото се с Грифит и размазва с оръжието си мъчителя му. Но някогашният му водач не се радва да го види, а протяга немощни ръце да го удуши. Те са толкова слаби, че Грифит дори не забелязва това.

berserk advent

Грифит е отведен отново при Свитата, които обаче са съкрушени от състоянието му и това, че той вече няма да може нито да ходи, нито да говори. Пълководецът е измъчван от ревност и заради връзката на Каска с Грифит, като после опитва да се наложи над нея. Това повече разстройва, отколкото ужасява жената-воин, която го помни като горд човек.

Смазан от събитията, Грифит решава да се самоубие и пришпорва каруцата, в която е гледан към близка река, като катастрофира в река, където опира шията си в остър камък с желанието да умре. Тогава обаче в ръцете му отново попада тайнственият червен амулет – всъщност бехелит, живо същество, подобно на яйце, което може да отваря портали към други светове от алтернативни нива на съществувание. Грифит е шокиран от това и когато вижда настигналите го верни приятели от Свитата на ястреба се опитва да им каже да се махат, тъй като долавя, че ще се случи нещо лошо. Понеже е ням обаче, те стигат до него, когато кръвта му събужда бехелита, а това ги запраща всичките в Ада.

crying behelit

Озовал се в пъкъла, Грифит се изправя срещу Божията ръка, четири могъщи демона от най-дълбоките недра на преизподнята, които от векове манипулират събитията в човешкия свят. Те му обясняват, че случилото се с него е предначертано и сега той има възможността най-сетне да заеме ролята, която му се полага, като стане крал на съвършения свят. За да постигне това обаче, Грифит ще трябва да пожертва нещо, което обича, а именно войниците от Свитата. Гатс очаква някогашният му водач да откаже такова нещо и военачалникът наистина е разколебан, но тогава при него пристига демонът Юбик, разкрил му страшно видение – всички хора, умрели по пътя му за властта досега. Според Юбик смъртта им би била напразна, ако Грифит се откаже сега. Обезумял от болката и безсилието на последната година, пълководецът се пречупва и приема да стане част от Божията ръка.

Демоните триумфират и насъскват по-низши изчадия на геената започват да разкъсват бойците от Свитата, а в това време Грифит се превръща във Фемто, нов господар демон с огромни сили. За да покаже, че е върнал мъжката си сила, той хваща Каска и грубо я изнасилва пред погледа на Гатс, който в това време е хванат в устата на уродлив дявол. Опитващ да спре случващото си, Гатс се дърпа и така откъсва собствената си ръка, но спасява Каска след като в последния момент на помощ идва Рицаря на черепа – мистериозен крал от древни времена, който воюва с Божията ръка. Фемто не успява да ги спре, но и остава невредим, като в това време демоните са белязали единствените оцелели Гатс и Каска с дамга, която завинаги ще привлича към тях зли сили, стига да падне мрак.

femto

Грифит се връща в измерението на смъртните след като друг бехелит, Яйцето на съвършения свят, го излюпва след още един акт на кърваво жертвоприношение. На негова помощ веднага се притича безсмъртния демон Зод, а белокосият водач започва да крои ултимативното бъдеще, замислено от новите му събратя. Най-великите воини и чудовища се стичат под знамената му, за да оформят нова и още по-могъща Свита на ястреба, а Грифит идва като освободител, тъй като освобождава местните хора от империята Куш, ориенталска държава, напомняща Персия и Османската империя от нашия свят.  Като човек със силите на демонично божество, той е далеч по-могъщ отпреди и в пъти по-харизматичен, като за мнозина видът му е достатъчен, за да му се врекат във вярност.

Две са пречките пред абсолютната власт на Грифит – Гатс, който търси да отмъсти за изгубилата разсъдъка си след преживяното в Ада негова любима Каска. Той е станал изключително могъщ мечоносец и почти киборг заради технологичната си изкуствена ръка, направена му от майстор ковач, а по-късно става дори още по-могъщ заради дарена му джуджешка броня. Дори с нея обаче силите му изглеждат недостатъчни пред тези на Грифит, който направлява събитията около себе си, така че да са му угодни. Но в тялото на новия Месия живее и друга душа, на детето на Гатс и Каска, родила се в пъкъла и погълната на сигурно място от изпълнилото се с жал към него Яйце на съвършения свят. Тя защитава родителите си и може би това е причината да са все още живи.

griffith handsome

Що се отнася до самият Грифит, той е изтъкан от противоречия образ, амбициозен и може би наистина велик пълководец, обречен още от дете да се превърне в марионетка на злото заради червения бехелит, който старата вещица нахлупва на шията му. За мнозина той е един от най-мразените образи изобщо заради предателството си в недрата на Ада, но кой би могъл да издържи на такива мъчения и ужаси, а после да има силите да постъпи другояче? При всички положения Грифит е имал своите топли чувства на обич и привързаност към Свитата, инак саможертвата му не би била приета от Войд, злия водач на Божията ръка, вероятно планирал случилото се хилядолетия преди то да се случи.

Въпреки всичко, когато среща Гатс след завръщането си в света на живите, той дори не опитва да се оправдае към някогашната си дясна ръка.

“Точно ти не биваше да се изненадваш. Трябваше да се досетиш, че съм такъв човек”, са единствените думи, които Грифит поднася като обяснение за деянията си.

grif pretty

Представен от Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор