Гримлок

S6fb7bc4fe47c439292c21bc97f319084N

Хубаво е, когато имаш възможност да се върнеш към ранните години, когато фигурките, на които всички се радвахме бяха огромна рядкост, а повечето комикси и книги изобщо не бяха достъпни по книжарниците. В този дух, за да спазя традицията, съгласно която в сайт „Цитаделата“ ви представяме биографиите на различни герои, реших да ви изненадам с тази на Гримлок. Сякаш подценяван в света на Трансформърс, Гримлок всъщност има доста важна роля за оцеляването на аутоботите и тяхната непрестанна война срещу архивраговете им – десептиконите. И макар че интерпретациите са доста, динозавърският профил на този герой остава неизменен в повечето книги и филми, посветени на роботите от Кибертрон. Но най-хубавото в този образ е, че Гримлок е бунтар. В много от филмите го виждаме като съюзник на аутоботите, но по характер той е близък до онези трансформъри, които не можем да наречем нито добри, нито лоши. В по-ранните истории, за които ще спомена дори се стига до не един разнобой с легендарния Оптимус Прайм, което в крайна сметка кара Гримлок да основе своя фракция – тази на диноботите. За разлика от свирепите десептикони обаче, има нещо в симпатичния динозавър-робот, което не позволява да го пратим в графата злодеи – това, че той страшно мрази, когато някой злоупотребява със силата си. Ето защо в повечето случаи диноботите застават на страната на Оптимус и приятелите му, или както имаме навика да казваме – от правилната страна на историята. А когато редом до Оптимус, Бъмбълби, Ратчет, Ултра Магнус и Бълкхед застанат Гримлок, Слаг, Слъдж, Снарл и Сууп, никой трансформър не може да им излезе насреща, освен може би легендарният повелител на злото Юникрон.

360px-TF84_cover_002_colors_clean

За произхода на Гримлок има основно две версии. Официалната приема, че той е създаден от двама добре познати аутоботи – Уийлджак и Ратчет, заедно с още няколко динобота за да им помагат срещу десептиконите. Вдъхновени от динозаврите, диноботите за кратко време придобиват голям боен опит като в един момент самият Оптимус решава, че те са станали прекалено силни и опасни за да бъдат използвани. По молба на Прайм, Уийлджак прави опит да ги деактивира и заключи в подземията на лабораторията си за да може да ги използва само в извънредни ситуации. От това се възползва лидерът на десептиконите Мегатрон, който чрез шпионина си Лейзърбийк научава, че Гримлок мечтае да измести Оптимус като лидер на аутоботите. В опит да унищожи аутоботите, Мегатрон предлага на Гримлок да се съюзят, но интригите му са осуетени от Оптимус, който успява да убеди диноботите, че десептиконите ги лъжат. Така, в крайна сметка, Гримлок остава формално съюзник на Прайм и приятелите му, макар че се намесва на тяхна страна, само ако това го устройва по някакъв начин. В останалото време, диноботите се оттеглят на мистериозен остров, населяван от последните останали живи динозаври, където живеят със събратята си, докато дойде време за битка.

CallofthePrimitives_Grimlock_Primacron

В по-ранните интерпретации на японските филмчета, за създател на Гримлок се счита Примакрон – свръхинтелигентен учен, който идва от дълбокия Космос. При тази версия ще видим един доста по-глуповат динобот, който действа само по инстинкт. Такава е историята с един от най-грандиозните експерименти на Примакрон, в който ученият създава Торнедрон – огромно същество, което излъчва енергия и се опитва да го убие. Тогава в лабораторията се втурва Гримлок, който спасява създателя си като деактивира източника на енергия на Торнедрон.

s-l1600

Най-богат източник за приключенията на Гримлок са обаче комиксите на Марвел от 80-те. Тук диноботите са в много различни отношения с аутоботите и скоро след като Оптимус и Гримлок се запознават по време на една спасителна мисия стават приятели. Това продължава до момента, в който се появява Триптикон – огромният и титаничен десептикон, с чиято големина може да се мери единствено тайното оръжие на Кибертрон – гигантският Метроплекс. В тази история, Гримлок отново за кратко се отклонява от пътя на героите тъй като в него пламва жаждата да покори Матрицата на лидерството, която принадлежи на Оптимус. В крайна сметка обаче, диноботите разбират, че без Прайм няма да могат да победят Мегатрон и чудовището му, затова решават да обединят сили срещу тях и печелят.

200px-WarWithoutEnd-Grimlockdino

В друга вселена Гримлок пък е още по-свиреп. Макар и съюзник на аутоботите, той изумява всички с жестокостта си и начина, по който се разправя с враговете си. Когато двете фракции отиват на поредна битка с десептиконите и техните нови съюзни – конструктиконите, Гримлок напълно разбива Девъстейтър и слугите му, след което ги разкъсва на съставните им части. Потресен от бойния стил на диноботите, Оптимус решава сам да се изправи срещу Мегатрон, защото решава, че дори противникът му не заслужава такава жестока съдба. Това води до кратка конфронтация между Гримлок и Хот Род, но в крайна сметка двамата решават, че е по-добре диноботите да се занимаят със Старскрийм и останалите десептикони, които по това време отиват да тормозят човешките поселения в отдалечените краища на Вселената. В следващите няколко десетилетия отношенията между Прайм и Гримлок остават сложни, но в крайна сметка двамата винаги се бият на една страна. По-късно – в Beast Wars: Uprising, Гримлок става член на Разрушителите – елитна бойна група от трансформъри, която действа независимо. Разочарован от действията на отбора обаче, той отново оглавява диноботите и се включва на страната на Оптимус.

Optimus-Prime-And-Grimlock

Във филмите Гримлок е представен добре като най-забележителните му прояви са в „Трансформърс: Ера на изтребление“ и „Трансформърс: Последният рицар“. Филмовите продукции показват диноботите в светлината, в която ги показват и комиксите – по-свирепи и жестоки, за разлика от анимациите, където са по-глуповати. Феновете помнят, че Гримлок доста помогна на Оптимус да победят Галватрон, а след това и на аутоботите срещу Кинтеса. Уви, все още не знаем дали ще ги видим и в игралните филми, които предстои да излязат през юни тази година и юли следващата. Надявам се – за добро.

Grimlock

Представен от доц. Искрен Иванов

Оставете отговор