Греъм Мастертън

graham smaller pic
Греъм Мастертън е британски хорър автор, известен най-вече с романа си „Маниту“, който дава началото на успешна поредица.
Мастертън е роден на 16-ти януари 1946-та година в Единбург, Шотландия. Автор е на над сто книги в най-различни жанрове – детски, исторически, криминални, трилър. Най-известен е обаче с работата си в жанра на ужаса. Първата му книга „Маниту – Кошмар в Манхатън“ излиза през 1976-та година. Тя е вдъхновена от творчеството на Х.Ф. Лъвкрафт и Огъст Дерлет и разказва историята на зловещия индиански шаман Мискемакус, който се опитва да се прероди в наши дни, за да отмъсти на бялата раса. Книгата се превръща в бестселър и е адаптирана на голям екран, като във филма участва звездата Тони Къртис. „Маниту“ има няколко продължения, а отделно от тях Мастертън е написал още много романи в жанра, сред които „Базилиск“, „Сфинкс“, Тенгу“, „Кладенците на Ада“. Някои политически анализатори, запознати с творчеството на Мастертън, се шегуват, че той е пророк заради романа си „Кандидат от Ада“, в който човек продава душата си на дявола, за да стане президент на САЩ. Мастертън е автор и на книгата „Семеен портрет“, написана по мотиви от класическата история за Дориан Грей на Оскар Уайлд. Джеймс Хърбърт, негов колега в жанра на хоръра, го нарича „един от истинските майстори на съвременния ужас“.
Мастертън има изключително колоритен характер и освен като писател е известен и с това, че е бил главен редактор на мъжки списания като „Пентхаус“ и автор на дузина секс-инструктори. Той има популярен профил във „Фейсбук“ и приемаше лесно покани за приятелство от свои читатели, докато не изпълни максималната квота на социалната мрежа. Класическото съобщение, с което посреща новите си познати е:
– Добре дошъл във влака на ужаса. Посока неизвестна!

 

Оставете отговор