Градът на статуите

city of statues

“Градът на статуите” е втората самостоятелна книга на писателката Анна Гюрова от хорър клуб “Лазарус”. Тя излезе на книжния пазар със знака на ИК “Ерго” и представлява силна колекция от разкази в жанровете фентъзи, магически реализъм и хорър, като всички те носят характерния почерк на Гюрова – мек и описателен стил, замечтани герои и неочакван край.

“Градът на статуите” е подредена по такъв начин, че първите разкази започват като приказки и сюжетите постепенно потъмняват, за да стигнем до ужасите в края на книгата. Лично аз обаче във всяка от творбите долових и щипка меланхолия, която свързвам с вкуса, който Анна създава, докато пише. Нито един от разказите в книгата не е безинтересен, но все пак най-силно впечатление ми направиха “Градът на статуите”, дал заглавието на целия сборник и “Мъгливото езеро”, като първият е много интересен сюжет за невъзможен град, напомнящ ми творчеството на Киплинг, а вторият е хорър, но толкова елегантен, какъвто не съм чел от “Нощни приказки” на Джон Конъли насам. Все пак обаче става дума за усещания – стилът си е на Ани, сюжетът и героите също. Като забележка бих могъл да кажа, че в някои от творбите малко повече пряка реч би олекотила стила и би могла да ги направи по-динамични за четене. Приемам обаче, че това си е моя особеност – да предпочитам бързи четива.

Като цяло “Градът на статуите” е силно предложение за любителите на българската фантастика и се радвам, че издателство “Ерго” са се доверили на Анна Гюрова, така че да публикуват книгата й.

Ревю на Александър Драганов

 

Оставете отговор