Градът на зверовете

city of beasts
“Градът на зверовете” е приключенски фентъзи роман от чилийската писателка Исабел Алиенде. В него читателите се запознават с младия Александър Колд, който се отправя на далечно пътешествие по поречието на Амазонка.
Александър е обикновено момче или поне така изглежда в собствените си очи. Не е след най-популярните хлапета в училище, обича да свири на флейта, да се катери по планини и мечтае да стане известен музикант като дядо си, Джоузеф. В общи линии, макар и на петнайсет, вече е подредил живота в главата си, когато се случва ужасно нещастие – майка му се разболява от рак. Болестта й се влошава и бащата на Алекс го праща при майка си – неговата баба, екцентричната Кейт Колд. Кейт е писателка и иска да напише статия за Звяра от Амазонка, мистично същество, подобно на снежния човек Йети от Хималаите. Тя не се поколебава да вземе внука си на пътуване през едно от последните диви места по света. В джунглата Алекс ще срещне опасни зверове, непознати индиански племена и мистични създания от отдавна отминали епохи. Ще намери нови приятели, като необичайно мъдрата за възрастта си Надя Сантос. И ще трябва да спаси обитателите от Града на Зверовете, когато над тях надвисва смъртоносна опасност…
Честно казано, бях шокиран от това, че Изабел Алиенде е писала приключенски фентъзи романи. Преди много години аз бях чел нейни книги, които бяха красиви истории, но с доста тежка социална тематика. Тук авторката навлиза в територията например на книгите за Джейк Ренсъм от Джеймс Ролинс, но го прави не просто успешно – тя успява да остане вярна и на самата себе си. “Градът на Зверовете” е много интересна и увлекателна книга, която грабва читателя още с първите си страници и го запознава със симпатичен млад герой, към който веднага се привързваш, както си му е реда за едно хубаво фентъзи. С развитието на сюжета се озоваваме сред поречието на Амазонка, като там въображението на Алиенде преплита реални, но изумителни факти с невероятна фантазия. В същото време, тя не спестява на читателя и някои важни, болезнени истини за нашия си истински свят и начинът, по който той се опитва да смели и ликвидира всяко красиво и вълшебно нещо за целите си. И понеже все пак разказва приказка, Алиенде и Александър Колд ни дават надежда, че това няма да се случи.
Макар да е издавана преди повече от 10 години, тази книжка си струва да бъде потърсена, намерена и прочетена. Великолепна история, майсторски разказана и освен това отлично преведена. Заслужава си!

Оставете отговор