Го Нагай

go nagai

Професор Киоши Нагай, по-известен с творческия си псевдоним Го Нагай, е автор на манга поредиците “Девилмен” и “Мазингер Z”, благодарение на което се счита за един от най-великите творци в историята на японските комикси и техните аниме адаптации.

Нагай е роден на 6-ти септември в град Уаджима, префектура Ишикава. Той е четвърта рожба на родителите си и се появява на бял свят след като те се завръщат от пътуване в Шангхай. Като малък губи баща си и семейството му се мести в Токио, столицата на Япония. Нагай израства силно повлиян от творчеството на френския илюстратор Гюстав Доре и манга творбите на Осаму Тезука. Затова, макар да се учи за университет, когато едва не губи живота си след възпаление на червото, Нагай решава да се отдаде на това, което обича, а именно мангата.

Майка му е против това му начинание и дори звъни на издатели да отказват творбите му, но Нагай успява благодарение на помощта на брат си, Ясутака. На 19 години Нагай бива приет в студио за манга (японските комикси). Това се случва през 1965-та година.

Първата по-известна творба на Нагай е “Черният лъв”, кървава история за нинджа, но авторът привлича вниманието към себе си през 1968-ма година, когато въвежда еротични елементи в мангата. Това предизвиква голям скандал за времето си и задава посоката, в която авторът ще се развива. През 1971-ва година Нагай представя на публиката изключително противоречивата творба Demon Lord Dante, де факто сатанистка история, в която обсебен от демон младеж се изправя срещу Господ, на който е отредена ролята на антагонист в историята. По-късно тази поредица бива адаптирана на аниме, което придобива популярност, но и се печели много врагове в някои католически държави. Като цяло обаче Demon Lord Dante е по-скоро чернова на класиката Devilman, която излиза на манга и на аниме през 1972-ра година и отново разказва историята на обсебен от демон младеж, който обаче става супергерой и пази хората от Сатаната.

devilman crybaby

По-късно историята бива адаптирана отново на аниме, първо през 80-те, а после и през 2018-та година, като най-новата версия спечели наградата за “Аниме на годината” на Crunchyroll. През 2004-та година по кината в Япония излиза и игрален филм, който обаче е с по-спорни художествени достойнства. Тези анимета се отличават с високо количество кръв и насилие, каквато е тенденцията и в пост-апокалиптичната история Violence Jack, първата манга за който излиза през 1973-та.

Ще бъде обаче грешка, ако Нагай бъде обобщен като хорър автор. Той се счита за баща и на историите за гигантски роботи, пилотирани от хора благодарение на класиката “Мазингер Z”, която тръгва през 1972-ра година и вдъхновява серия от аниме сериали и филми. Основната сюжетна линия е за Кабуто Коджи, млад пилот на огромен робот, който се бори с робочудовищата на злия д-р Хел.

mazinger vs devilman

Нагай също така е пионер и в създаването на манга за възрастни, а през 2005-та година става професор на университета в Осака. Неговото влияние се усеща и до ден днешен. Няма да е пресилено да се каже, че “Мазингер” е предшественикът на добре познатия и у нас “Волтрон”, а “Девилмен” е посочен за вдъхновение от авторите на такива класики, каквито са “Берсерк” и “Евангелион”.

При връчването на годишните си награди за 2018-та година, фентъзи клуб “Цитаделата” почете Го Нагай със званието “Автор на годината”.

devilman the bird

Представен от Александър Драганов

 

Тагове:  ,

Оставете отговор