Горан Брегович

Bregovic_-_portret_-_1980

Горан Брегович е босненски музикант и композитор, един от малкото балкански творци, успели да се наложат по цял свят. Може би най-известната му музика е тази по филма “Аризонска мечта”, където участва Джони Деп.

Брегович е роден на 22-ри март 1950 година в Сараево. Майка му е сръбкиня, а бащата хърватин, като този смесен произход го белязва за цял живот и до ден днешен той по-скоро има добро отношение към разпадналата се Югославия. Интересното е, че като малък учители го определят като бездарен в музикално отношение, а майка му е против това той да се записва в художествена гимназия, тъй като според нея там учат само гейове.

Goran_Bregovic_,_2007

Брегович се захваща с музиката като младеж и първоначално се занимава с рок, преди да се насочи към етноритми с прочутия си “Оркестър за сватби и погребения”, с който свири и до ден днешен. Неговият специфичен стил привлича вниманието на режисьора Емир Кустурица, който работи с него за филми като “Циганско време”, “Аризонска мечта” и “Ъндърграунд”. Именно от “Аризонска мечта” са и някои от най-запомнящите се мелодии, писани някога от Брегович, като за изпълненията той си партнира с певеца Иги Поп.

Филмите с музика, записани от Брегович, а стилът му, смесващ мелодии в класически европейски стил с мотиви от Балканите се превръща в негова запазена марка. Сред много успешните му продукции е историческата драма “Кралица Марго”, носител на множество престижни награди и номинации, включително “Сезар”, “Оскар” и “Златна палма”.


Горан Брегович има политически възгледи, възприемани от мнозина като проблемни, най-вече със симпатията си за руския президент Владимир Путин, заради което е получавал откази от виза за концерти в Полша и Молдова. Лично аз обаче имам топли спомени от него заради семейни спомени през 90-те, когато родителите ми участваха в разпространението на класиката “Аризонска мечта” и практически изкарвахме целия път от София до морето с неговата музика. Заради това и с неговата биография затварям музикалната секция в сайта за 2023-та година.

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор