Голямо тържество в чест на Тигъра

tiger fest

Стигаме и до “Голямо тържество в чест на Тигъра”, втора част от класическата детска книжка “О, колко красива е Панама” на немския писател Янош. Издавана на български език от “Миранда”, тя ще допадне на онези от Вас, които харесват приказки в духа на “Мечо Пух” от А.А. Милн.

Тигърчо е болен! Книжката започва с приказката за тази беда, но не бива да се боите, тъй като приятелят му Мечо ще се погрижи за него, а и ще ангажира и другите животинки от гората да помогнат, стигайки чак до местната болница. По-сериозна е белята във втората приказка, където оздравелият вече Тигърчо забравя домашните си задължения и оставя Мечо да върши всичко сам, запилявайки се на игра с коварното и мързеливо Свинче. Но и тази история няма да завърши злощастно, както подсказва третата приказка, в която Тигърчо празнува рожден ден и заедно с Мечо канят сто гости в малката си къщурка.

tiger food

Книжките на Янош са вълшебни и симпатични приключения с трогателни герои, носители на много доброта. Илюстрациите са великолепни и пресъздават чудесно емоцията, която авторът иска да създаде у читателя, а в колоритните приказки се крие много мъдрост, показана по ненатрапчив начин – за силата на приятелството, за значението на отговорността, затова колко хубаво е да направиш празника на близък. Чудесно е, че тези книги, станали любими на поколения немски дечица, най-сетне излизат у нас и се надявам да има още от тях – заслужават си.

tiger birthday

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор