Голямата победа на “Ферари”

ferrari wins spa

Не е лесно човек да е фен на “Ферари” през последните години. Отборът от Формула 1, носил толкова радост на почитателите си по времето на Михаел Шумахер и Кими Райконен, вече не побеждава и се раздели с големите си звезди – първо с Фернандо Алонсо, а после и със Себастиян Фетел – без някой някой от тях да успее да вземе титлата. Състезанията със спортни автомобили обаче носят повече радост. Моделите на италианския производител редовно печелят надпреварите в класовете си за Льо Ман, удобни са и за пилоти любители, поне ако съдим по резултатите, в надпреварите с GT (Гран Туризмо) автомобили, организирани от предприемача Стефан Рател – първенства, които през последните години добиват все по-голяма популярност. Именно в едно от тях дойде големият успех на “Ферари” това лято – 24-те часа на Спа.

24-те часа на Спа, за което вече сме писали когато стана дума за историята на пистата през миналата година, са изключително старо състезание, което дълго време се провеждаше с туристически автомобили. Имаше период, когато то изгуби блясъка си, но именно Стефан Рател с неговите GT автомобили отново го направи елитно. Той се споразумя с организаторите първенството да стане част от серията му и то придоби блясък, който не бе имало може би дори и в златните си години. Но едно нещо беше неизменно през последното вече повече от десетилетие – 24-те часа на Спа се печелеше от немски състезателен автомобил. Последните две години успехът остана за “Порше”, марка легендарна не само с бързината, но и със здравината си, а преди нея с победа се бяха разписвали опитващите да покорят целия автомобилен спорт “Мерцедес”, специалистите в маратонски състезания от “Ауди”, както и винаги актуалните в този род надпревари БМВ. “Ферари” не бяха печелили от далечната 2004-та година, нещо, което съвпадаше с последната година, когато истински доминираха във Формула 1. Очакваше се даже, ако все пак италианска кола успее да надделее, това да е автомобилът “Ламборгини Хуракан”, чиито производител е част от германския концерн “Фолксваген”.

Обаче не стана така. По-късно, когато попитах моя приятел Мирослав Петков, подготвящ автомобилите “Ламборгини” от отбора на Емил Фрей за “изригването” на “Ферари”, той ми каза, че за него няма такова – ставали са постепенно по-силни и най-после са обрали плода от труда си. Може и така да е, но за мен станалото на Спа дойде като гръм от ясно небе, макар по-рано тази година “Ферари” да взеха кръг от подновения с GT автомобили елитен шампионат DTM. Но нека не изпреварвам събитията.

mercedes spa

24-те часа на Спа е събитие, което се проточва повече от седмица, като на практика започва с подгряващите състезания от британския GT шампионат и новата серия GT2 на SRO (организацията на Стефан Рател), в която видяхме успехи съответно на “Ламбо” и любопитно на КТМ, чиито машини не са толкова скъпи, но за сметка на това изглеждат атрактивно. Седмицата за 24-те часа започна с дългите квалификации и тренировки, кулминацията на които бе “Суперпол” – бързата обиколка за място на стартовата решетка, която правят най-бързите 20 автомобила (десетки са екипите, стартиращи в дългото цяло денонощие състезания, като във всеки автомобил карат по трима пилоти). Резултатите от квалификацията не бяха супер изненадващи – “Мерцедес” спечелиха пол-позишън с фантастична обиколка на Рафаеле Марчиело, пилот с изключителен талант, който не стигна до Формула 1 донякъде и заради опакия си характер – известен е със злословията си по адрес на Себастиян Фетел, който не намира за добър пилот, въпреки четирите му световни титли. Марчиело за мен беше и един от фаворитите, макар да е склонен да бърка в дълги състезания, но ако трябва да съм честен, бях почти сигурен, че ще спечели “Порше”. Те доминираха много от дългите надпревари, включително 24-часовите състезания в Дубай, на “Хокенхайм”, а също и на “Нюрбургринг” – “Зеления ад”, който е може би другото голямо състезание за коли от този род, макар в надпреварата да участват и машини от по-долни класове.

В същото време Спа е писта, която винаги поднася неочаквани обрати. Макар и не толкова смъртносна като дългата версия на Нюрбургринг, която навремето шампионът от Формула 1 Ники Лауда обяви като “варварска”, тя си има своите тънкости, като Червената вода, легендарният завой по нанагорнище, който се взима с огромна скорост почти на сляпо. Тази година към това се добави и нов досаден елемент – спазване на очертанията на пистата. Излизане в сравнително новите асфалтови зони за сигурност носеше до моментално наказание в квалификациите и почти незабавно в състезанието. Затова и не бях изненадан, че още в началната фаза на състезанието се стигна до катастрофа – голяма и ужасна. По чудо никой не пострада, но единият от автомобилите на “Ферари”, както и две “Ламборгини”-та на Емил Фрей станаха на сол. Признавам си, че гледах инцидента на запис, за което се радвам. Щях да изтръпна наистина, ако го бях видял на живо, катастрофата си я биваше.

И после “Ферари” започна да дърпа напред. Разбира се, едно 24-часово състезание понякога се разчита трудно, тъй като екипите пробват различни стратегии, плановете им не са еднакви, понякога изглежда, че ситуацията е една, а после излиза друга. Водачите се сменяха с влизанията в бокса за смяна на гуми, гориво и пилоти, това ставаше по различно време и не бе съвсем ясно кой води и с колко. Но лека полека се разбра, че италианският автомобил на отбора на “Железния рис” (Iron Lynx) лека полека дръпва. Коментаторът Джон Уотсън, известен с опита си като пилот на “Макларън” във Формула 1, сподели по време на прякото предаване в YouTube:

“Ферари изглеждат по-бързи и освен това харчат по-малко гориво. На другите ще им е трудно да компенсират това.”

ferrari fanatec

24-те часа на Спа е толкова голямо състезание, че имаше три класирания – на първите шест, на първите 12 и на първите 24 часа. Автомобилът с номер 51, черното “Ферари” на “Железният рис”, пилотирано от Алесандро Пиер Гуиди, Никлас Нилсен и Ком Ледогар би на една четвърт от дистанцията, би и на половината. Вечерта бе преминала в нощ, превърнала се в утро, което напредна към обяд и краят наближаваше. Изглеждаше, че няма сила, която да спре италианската кола.

Но преследвачът й се бе появил, оцелял в безкрайното състезание въпреки тоталния провал на квалификацията, след която им се наложи да стартират в края на стартовата решетка. “Ауди” R8, страховит автомобил от производител, превърнал 24-часовите надпревари в своя запазена марка, при това под контрола на WRT, местен белгийски тим с огромен опит в този тип състезания и познания за местното време. Именно последното им помогна да влязат в играта по такъв начин, че в един момент да изглежда, че успехът им е предрешен.

audi fanatec

Белгийската писта Спа е разположена в Ардените, планинска верига, в която времето се мени като настроенията на млада жена. Възможно е в единия край на трасето да грее слънце, а другият да се дави в порой. Възможно е времето да се промени за броени минути и да прати стратегията ти по дяволите.

Точно това се случи и с Железния рис. Виждаше се, че към трасето пълзят тежки черни облаци, но италианците се довериха на метереологичната си апликация и в последната си смяна за гуми излязоха със сликове. WRT, чиито собственик реши да се довери на носа си, сложи гуми за мокър асфалт, макар още да не валеше. На каква апликация се е доверил, попитаха го от екипа на прякото предаване.

“На носа си”, отговори той, сваляйки леко маската срещу коронавирус.

Макар да направи половината си обиколка на сухо, Дрис Вантоор, последният от екипа на “Ауди” (другите двама в автомобила с номер 32 бяха Келвин ван дер Линде и Шарл Виртс) бе възнаграден за хитрата си тактика. Небето над Белгия се разпра и от него се изля гневът на боговете на бурята. Пороят беше нечуван, “Ферари” закъсняха с влизането си в бокса и едвам доплуваха до него в последния си тур, за да сложат мокрите гуми. По това време, по-малко от час преди надпреварата, “Ауди” вече водеше с близо две минути разлика.

По-късно, Алесандро Пиер Гуиди, който пилотираше италианската машина на финала, сподели: “Бях толкова разочарован, отдавна опитвах да спечеля това състезание. Знаех, че трябва да пробвам да направя нещо”.

ferrari spa

Но към момента Пиер Гуиди не можеше да направи нищо. Дъждът бе такъв, че организаторите оставиха обиколките да текат на жълти знамена, развяти на цялата писта – етап от състезанието, в който изпреварванията са забранени, кара се с ниска скорост, а разликите остават статични. Но при толкова ниско темпо се появи друга опасност – изстиване на гумите и поради това риск от нови инциденти. За да го предотвратят, организаторите пуснаха на пистата автомобил за сигурност, който да поведе колоната.

А това промени всичко.

Зад колата за сигурност, пилотите се събраха плътно един зад друг. Въпреки това, когато дъждът отслабна и тя се прибра, между водещото “Ауди” на WRT и черното “Ферари” на “Железния рис” се намираха няколко изостанали автомобили. Те трябваше да дадат шанс на Вантоор да спечели надпреварата. Но Пиер Гуиди имаше други планове, а гамбитът на WRT носеше и обратна страна – половината обиколка на сухо бе изтъркала горния слой от мокрите гуми на “Ауди”. Така Дрис имаше леко по-слабо темпо и малко повече несигурност в завоите.

Докато Пиер Гуиди нямаше милост. Той профуча покрай изостаналите автомобили с риск за здравината на колата си. Беше ясно, че второто място не удовлетворява нито него, нито екипа му. Гонеше се победата. Не се мина много време и черното “Ферари” застана зад автомобила на “Ауди”, а после дойде и изпреварването – невъзможно, неудобно, от външната страна на коварен завой – но реализирано.

Минути преди края на надпреварата “Ферари” се върна на върха, а малко по-късно пресече и карирания флаг, за да постигне най-големият успех на марката от последните победи на Шарл Льоклер във Формула 1 насам. Заслужен триумф, който донесе много емоции на пилотите.

“Бях печелил тази надпревара в смесения клас с аматьори”, обясни след финала посрещнатия като герой Алесандро Пиер Гуиди, “но емоцията не може да се сравнява с успех в генералното класиране”.

Този успех на “Ферари” и Iron Lynx беше за мен и върховият спортен миг на лятото, въпреки Европейското по футбол, Олимпиадата и сензационния успех на “Алпин” в унгарската Гран При на Формула 1. Най-голямото 24-часово състезание в Льо Ман е след седмица, но честно казано, не очаквам да е толкова интересно, най-малкото защото върховата дивизия там – “Хиперкар”, все още не може да се сравнява по разнообразие със страхотния GT клас на Рател.

А и заради победителя.

“Не можем да отречем постиженията на други страни и техните отбори като Макларън или Уилямс”, беше споделил някога италиански автомобилист край пистата “Монца”. “Но “Ферари” са различни. Просто произнесете името им и ще го почувствате. “Ферари”!”

По-верни думи в автомобилния спорт може би никога не са били  изричани.

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор