Голямата награда на Макау – Лас Вегас на Азия

macau city

Макау е специален административен регион в Китай и бивша португалска колония, град на брега на морето, известен с процъфтяващата си хазартна индустрия, седем пъти по-голяма от тази на Лас Вегас – град, с който мнозина го сравняват. Макау обаче повече напомня на Монако, включително в това, че е домакин на едно от най-големите автомобилни състезания в света, а именно Гран При на Макау.

Macau-Guia-Circuit_3

Състезанието в Макау започва да се провежда през 1954-та година, като първоначално е направено за спортни автомобили. Негова арена е уличното трасе Гия. То се състои от дълги прави и тесни завои, като подобно на други градски трасета, изпреварванията на него не стават лесно. Това, което го отличава от повечето подобни писти е голямата разлика в надморската височина в отделните сектори на обиколката, както и огромната права, на която скоростта надминава 260 километра в час. Именно това превръща Гран При на Макау в едно от най-големите предизвикателства в света на моторните спортове.

MacauGuiaCircuit-motorace

Състезателният уикенд в Макау се състои от няколко надпревари. По традиция две от тях се провеждат с туристически автомобили. Това са състезателни коли, базирани на серийни модели. Между 2005-та и 2019-та година състезанията са част от световните първенства на ФИА, а само през 2020-та, заради коронавируса, участваха основно пилоти от китайския шампионат. Най-успешният пилот с такъв тип машини е Робърт Хъф, който спечели деветата си победа в надпреварата тази събота с автомобил на MG. БМВ пък са най-успешният производител в тази категория, като техни машини са печелили 21 пъти състезания с туристически автомобили на “Гия”.

На пистата се състезават и луксозни спортни автомобили от популярния клас GT3, като надпреварата с тях, която се състои от състезание за стартова позиция в събота и основна надпревара в неделя, наречена Световна GT Купа, се провежда в Макау от 2008-ма година. Едоардо Мортара четири пъти е печелил битката на тези автомобили, три пъти с “Ауди” и веднъж с “Мерцедес”, а състезанието от тази година бе спечелено от Йе Хонг Ли, също с “Мерцедес”.

Може би най-опасното състезание на трасето обаче е това с мотоциклети. Макау е единственото улично трасе, което има надпревари както на две, така и четири колела, като по завоите на пистата “Гия” минават мощни супербайкове, на които пилотират световно известни имена, идващи от надпревари като Мото Гран При, Световния супербайк шампионат и най-вече убийственото “Турист Трофи” на о-в Ман. Майкъл Рутер е печелил седем пъти надпреварата, която за съжаление е отнела не един или два човешки живота.

Но най-интересната част от уикенда си остава състезанието с формули за Голямата награда на Макау. Става дума за болиди от малко по-долен клас спрямо Формула 1, но въпреки това изключително бързи. Някои от най-добрите пилоти в историята са се пускали на това трасе, като Айртон Сена печели през 1983-та година, а Михаел Шумахер през 1990-та. Абсолютният рекорд по брой победи в тази категория обаче е на Джон Макдоналд, който четири пъти се е качвал на най-високото стъпало на почетната стълбица в Макау.  Два пъти върхът тук е стигал и вече споменаият Едоардо Мортара. Тази година победата остана за Чарли Йонг, а надпреварата бе основно за китайски пилоти заради ограниченията, свързани с коронавируса.

Гран При на Макау е едно от върховите състезания в света на моторните спортове и по традиция е една от последните големи надпревари през сезона. Надяваме се с този материал да сме запалили интереса ви към него 🙂

macau gp

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор