Голямата награда за Книга на годината

2023 Book of the Year Nominees

И така, стигаме и до най-старата награда на Цитаделата, тази за Книга на годината, която се връчва без прекъсване от приза за 2001-ва насам. За 2023-та номинирани за престижния трофей са “Алиса в страната на кошмарите” от Джонатан Грийн, “Бокалът на боговете” от Рик Риърдън и “Железният крал” от Джули Кагава, а гласуването е до утре в 13:00ч.

По-долу може да прочетете повече за ПРЕТЕНДЕНТИТЕ…

alisa-v-stranata-na-koshmarite

“Алиса в страната на кошмарите” е книга-игра от писателя Джонатан Грийн, написана по вдъхновение от класическите детски романи на легендарния Луис Карол в стила на поредицата “Битки Безброй”. Тя е и е може би най-силното заглавие в интерактивния формат, излизало у нас от “Пристанището на гибелта” насам.

Алиса отново е извикана в Страната на чудесата, която е станала още по-безумна и страшна отпреди. Обитателите й я молят за помощ срещу обезумялата кралица, която ги тормози със страховитите си часовникови воини. Сега момичето ще трябва да се отправи на опасно пътешествие, в което лудостта дебне на всяка крачка. Дали ще се справи с мисията си? Това зависи от теб, читателю, тъй като ти решаваш какви ходове да предприеме Алиса, като имаш възможност да играеш просто следвайки историята или, наслаждавайки се напълно на интерактивността в книгата, да използваш зарчета, молив и гума за използване на статистики. Но дори и да предпочетеш по-лесничкия вариант, пак няма гаранция, че приключението ти ще завърши успешно…

Дочетете цялото ревю ТУК!

chalice of the gods

Разказвачът на съвременни митове Рик Риърдън се завръща с нов роман от най-обичаната си сага “Пърси Джаксън и боговете на Олимп”, като с него той отново изкачва стратосферичното ниво, на което се намираше с оригиналните пет книги от поредицата. Причината затова е, че този път не само главен герой, но и разказвач, за пръв път от много години насам, е любимият ни водорасляк – самият Пърси Джаксън.

Ако не сте живели под дърво и камък последните 13 години, вие вече знаете кой е той. Синът на Посейдон в нашия свят. Момчето, което победи Кронос и титаните. Което спря Гея и гигантите. И на което сега предстои нещо много по-страшно. Кандидатстудентски изпити!

Разбира се, цяло чудо е, че Пърси изобщо е намерил училище, в което да го изтърпят до края на средното му образование, но в “Алтърнатив хай” приемат всякакви, а и Посейдон е назначил своя служителка в администрацията, която да помага с напътствия. Бедата е, че Джаксън иска да се запише в университета на Нови Рим заедно с любовта на живота си Анабет Чейс, която в това време записва шестица след шестица по архитектура. Зевс обаче още е сърдит затова, че Пърси изобщо съществува и му изисква три препоръчителни писма от богове, които лично трябва да потърсят нещастния му племенник, а не той да ги моли за разбиране. Първият, който решава да се възползва от услугите на водорасляка е Ганимед, божествения виночерпец.

Дочетете цялото ревю ТУК!

zhelezniat-kral

Най-голямото удоволствие, което изпитвам като фентъзи фен е при откриването на нова страхотна поредица, в която да се потопя. Прочитането на нова книга от любим свят също е готино, но там удоволствието е очаквано, така да се каже гарантирано от класата на разказвача, в чиито книги си се влюбил. Откриването на нещо ново и страхотно обаче е нещо неповторимо. То винаги дава допълнителна мотивация да продължиш да четеш и да търсиш нови вълшебни светове, в които да се потопиш. Един такъв свят е този на “Железните Феи” от Джули Кагава, фентъзи поредица, началото на която дава романът “Железният крал”.

Луизиана е последното място в света, в което бихте очаквали да се случи нещо магично – консервативен и не особено развит щат, той обаче е дом на Мегън Чейс, на пръв поглед обикновено момиче, което живее с майка си и доведения си баща, свинефермера Люк. Мегън е бедна – ходи с раздърпани дрехи, има вехт персонален компютър и посещава обикновеното американско училище, населено с дежурните кретени като футболни звезди и мажоретки. На връх шестнайсетият й рожден ден, нещата се прецакват максимално – училищните идиоти я унижават, а когато се връща в къщи, Мегън намира майка си ранена. По-тревожно обаче е състоянието на брат й – обикновено мил и дружелюбен, малкият Итън проявява смущаваща агресия и демонстрира неутолим апетит, непривичен за четиригодишно дете. Тогава се появява Роби Гудфел – най-добрият приятел на Мегън, който й разкрива смайваща истина. Светът, в който момичето е живяло не е такъв, какъвто изглежда. В живота на Мегън винаги са присъствали феите – надничащи иззад ъглите и сенките, забележими с крайчеца на окото, но невидими, когато погледнеш право към тях. Самият Роби се оказва фалшив, едно от многото имена на Пък, шутът на краля на феите Оберон, принудил се най-сетне да разкрие същността си именно заради малкият Итън. Момчето не е това, което изглежда. То е било подменено с превръщенец, чието присъствие може да подложи цялото семейство на риск. Истинското дете е скрито някъде в Невърневър – вълшебният свят на феите. Решена да не изостави братчето си, Мегън тръгва заедно с Пък на смъртоносно пътешествие, свързано с опасности, които здравият разум не може и да възприеме. След среща с Дивия лов, воден от ледения принц Аш и кратък плен в ръцете на гоблини людоеди, Мегън разбира истината за себе си и се превръща във важна пионка в играта за надмощие между Летния двор, ръководен от Оберон и Титания и Зимния, подчинен на зловещата кралица Маб. В тази игра всяка грешка може да е фатална, а нещата се объркват допълнително, когато Мегън се влюбва в принц Аш – син на кралица Маб и заклет враг на приятеля й Пък. И тъкмо когато изглежда, че нещата не могат да станат по-оплетени, се появява нов враг, невиждана раса феи, родени от тъмните мечти на машините и човешкия прогрес, същества, които могат да погубят всички в Невърневър…

Дочетете цялото ревю ТУК!

scandinavian legends

Последните петима победители:

2022 “Скандинавски легенди” с илюстрации от Сантен
2021 “Китайски приказки” с илюстрации от Либико Марайа
2020 “Сблъсък” от Стивън Кинг
2019 “Гробище за домашни любимци” от Стивън Кинг
2018 “Очите на дракона” от Стивън Кинг

chinese tales banner

Един коментар за Голямата награда за Книга на годината

  • Alexander  :

    Последното гласуване на Цитаделата преди коледните празници на 2023-та година приключи. Той бе в категорията за Книга на годината, като 39 човека подадоха гласа си в рамките на 24 часа. Вотът бе оспорван, като в началото поведе един претендент, следобед се получи обрат, а до вечерта вече победителят набра преднина, която удържа, за да спечели с 44% от гласовете Ви. Името на шампиона ще научите на 27 януари следващата година, когато ще се състои церемонията по връчването на наградите ни, като все още се уточнява дали домакини ще бъдат дългогодишните ни партньори от ДК “Средец” или общите ни приятели от ДК “Красно село”.
    Следващите уикенди около Коледа, Нова година и Ивановден са почивни, а след това ще завършим гласуванията за наградите с категориите за Игра и Филм на годината.

Оставете отговор