ГОЛЕМИТЕ НАГРАДИ

ГОЛЕМИТЕ НАГРАДИ

“ Хари Потър и Нечистокръвния Принц” Книга на Годината

автор: Darth Sparhawk

 

На 15 април Националния Клуб за Фентъзи и Хорър “Конан” проведе церемонията по връчването на годишните си награди. Една церемония, която издаде дори мен с успеха си, с ентусиазма, с който наградени и гости участваха в наградите. А наградите не бяха малко.

Домакин на събитието, както и през предишните години беше филмотечното кино “Одеон”, което наскоро отпразнува основен ремонт и обновление.

Имах удоволствието за втора поредна година да съм водещ на церемонията и мисля, че се справих доста добре, ако мога да съдя по аплодисментите на зрителите към мен. Моята задача обаче бе улеснена от достойните победители.

Първия награден беше “Каръкът на Годината” – Радослав Балабанов, който въпреки известния хумористичен привкус на отличието си бе много доволен и щастлив и, за щастие, не бутна нищо докато бе на сцената.

След него излезе “Най-Атрактивния Фен” на 2005 година, небеизвестния в Интернет Darth_Sidious (Искрен Иванов), който беше изключително екзалтиран от успеха си. Той дойде тази година в клуба, но от много време е врял и кипял по форуми и чатове и е добре известен като един от най-големите фенове на “Междузвездни Войни” у нас, затова наградата му не е изненада. Както казва любимия му герой, “The Dark Side of the Force is a pathway to many abilities”.

Подир може би най-върлия фен на Императора излезе и нашето малко съкровище Християн Йовчев-Келдар, който получи наградата за Млад Фен на Годината, може би най-аплодираната и трогателна награда, която връчихме тази година.

От феновете последен, но не и по значение се появи “Ел Диабло” – Фентъзи Фена на Годината – Андриан Топалов-Джони. Джони бе уникален фен и с множеството книги, които прочете си заслужи напълно успеха.

След наградите на феновете представихме на публиката и нашата селекция от международни хитове на 2005 год. На трето място остана “Promise of the Witch King” на Р. А. Салваторе, разказваща за динамичните приключения на убиеца Артемис Ентрери и мрачния елф Джарлаксъл. Втори, крачка назад спрямо миналите години, но все още невероятно обичани бяха Дейвид и Лий Едингс с последния си епичен том “Crystal Gorge”. А победата грабна бестселъра “Eldest” от феноменалния Кристофър Паолини, която продаде 1,7 млн. копия  само в САЩ.

Цитаделата” първа усети успеха на Паолини от българските сайтове и предрече бума на този страхотен млад автор; логично след победата на “Eldest” тя, за трета поредна година бе обявена за Сайт на Годината. За 2006 обаче ще се оттеглим и ще оставим вратичка за други хубави уеб-страници. Нашият любим създател взе наградата, след което изрази признателност към клуба.

След като се нарадвахме на успеха си стигнахме и до новия проект на НКФХ “Конан” – наградите “Феникс”, връчващи се за Непреходност в жанра Фентъзи. Тази година три произведения спечелиха феникси, като всяко от тях бе победител, а не в обратен ред.

Първа огнени криле разпери новелата “Среща със Злото в Ланкхмар” от Фриц Лейбър, публикувана в сборника “Мечове и Черна Магия” на ИК “Орфия”. Наградата взе доказания деец във фентъзи-литературата Веселин Рунев.

С мощен залп аплодисменти бе приветстван и феникса на легендарния епос “Белгариад”, по мое (и на много хора) мнение най-доброто фентъзи на всички времена. Наградата за тази книга отива за ИК “Бард”, а развълнувано слово произнесе Келдар.

Третия и може би най-специален феникс отлетя при разтърсващия финал на космическата сага “Междузвездни Войни” –“Отмъщението на Ситите”. Този филм е ненадминат връх в киноизкуството, разказващ за вечната битка между доброто и злото, по начин, който ще остане образец за десетилетия напред. Тази награда ще бъде изпратена на нашия приятел Матю Стовър, написал изключително въздействащия роман по сценария на Лукас и дал интервю за “Цитаделата”.

След като пламъците на фениксите озариха феновете в залата, награда получи Емануел Икономов за сборника “Ваяния” – човек, помогнал невероятно много на българската фантастика, на който ще разчитаме и за дълги години напред в бъдещето.

Така стигнахме кулминацията на вечерта – наградите за Книга на Годината.

Третото и второто място останаха за книгите в стила “Dungeons & Dragons” – истинското фентъзи, обладаващо приключения, мечове и магии. Бронза бе за “Пътеки Към Утрото” на Р. А. Салваторе, а среброто – за “Дракони на Сломеното Слънце” от Маргарет Вайс и Трейси Хикман. С тях ИК ”Инфодар” заслужено отнесе и приза за издателство на годината.

Златото обаче отдавна бе окупирано от фамозния шести том на Дж. К. Роулинг – “Хари Потър и Нечистокръвния Принц”, която преди това бе спечелила гласуването със смазващ аванс пред съперниците си и това е съвсем заслужено. Никоя друга книга не вдъхновява феновете така и затова именно феновете на ХП заслужават тази награда. От тези фенове ние избрахме www.hogwarts-bg.net, най-добрия сайт за “Хари Потър” у нас, чиято представителка, очарователната Amy_Leeразвълнувана прие купата на победителя.

Подир Хари издателя от “Орфия” Веселин Рунев награди със специални мечове:

–         “Магическата Руна” за Димитър Стоянов-Димо, брилянтния художник, известен на фентъзи-феновете най-вече със страхотните си илюстрации по книги-игри като “Замъкът на Таласъмите”.

–         “Златната Руна” за д-р Стефан Недков, издателя на “ИнфоДар” радвал и продължаващ да радва стотиците фенове на жанра у нас.

Наградите завършиха с весела нотка, като носителя на ордена “Вълшебното Перо” Маестро Валентин Стамов награди с купа “Магическа Муза” вдъхновилото го японско куче Буена. Победителката за нещастие имаше бълхи и не можа да дойде, но пък бъдещия и съпруг – един симпатичен шаро от същата порода – прие с лай успеха.

 

След края на наградите протече краткото представяне на великолепния сборник на Иван Атанасов “Замъкът на Престола” (ИК “Фентъзи Фактор”), а подир него за феновете настана истински рай, когато “Одеон” ни поздрави с може би най-обичания фентъзи филм на света – “Епизод V – Империята Отвръща на Удара”.

Да, Силата беше с нас на тези награди и тук е мястото да благодаря на страхотните наградени, фантастичните гости, сред които и краля на фентъзи книгите-игри у нас Ейдриън Уейн, нашите медийни партньори от ТВ “Европа” и БТА и всички, които ни подкрепяха през годините.

Както пише Кристофър Паолини, May the Stars watch over you.

 

Александър Драганов

Оставете отговор