Годзила

godzilla-2014-movie-still-04-27

Годзила е могъщо чудовище от дългогодишна филмова поредица, започнала през 1954 година и продължаваща до ден днешен. Сред създанията, известни сред широк кръг киномани Годзила вероятно е най-силното, голямо и разрушително.

Първият филм за Годзила е дело на режисьора Иширо Хонда и излиза в период, когато Япония все още се възстановява след тежката си загуба във Втората Световна Война. Филмът за създанието е заснет като предупреждение за рисковете от употребата на ядрено оръжие и Годзила е страховит гигантски динозавър, мутирал до колосални размери заради радиацията и практически неунищожим за отбранителните сили на островната държава, която прибягва до употребата на експериментално оръжие, за да го спре. Говоря в мъжки род, тъй като противно на впечатлението от преводите у нас, както в Япония, така и в САЩ, където филмът излиза с дублаж и допълнителни кадри, Годзила се възприема за мъжки звяр.

godzilla

През следващите няколко години кралят на чудовищата, както се възприема звярът, се завръща отново в поредица от филми, където започва да се бие с други, подобни нему колоси. Постепенно драматично сериозният тон от първата част избледнява, променя се и ролята на самия Годзила и макар той да е антагонист при първата си битка с Кинг Конг през 60-те, после започва да се превръща в положителен герой, спасяващ планетата Земя от изчадия като направения от смог Хедора и радиоактивния Дестроя. Най-страховитият му враг със сигурност е триглавият дракон крал Гидора, който е и най-популярният му противник в Япония. В периода между 50-те и 90-те години за Годзила излизат десетки филми. Те са заснети сравнително евтино, като се използват костюми за чудовищата и макети за градовете, които те унищожават, но въпреки това успяват да си спечелят широка фенска маса по целия свят, включително и в България, където освен оригиналния филм от 50-те, в зората на демокрацията излиза и “Годзила срещу Биоланте”, където популярният звяр се бие с мутирало растение.

zilla

След успеха на “Джурасик Парк” в началото на 90-те американците започват да размишляват върху опцията да направят филм за Годзила със съвременни ефекти. Със задачата се наемат Роланд Емерих и Дийн Девлин, които по това време са на гребена на вълната след успеха на филма им “Денят на независимостта”. Те се хващат за работа с доста пренебрежение към японските филми и създават своя версия на историята, в която Годзила е грамадно женско влечуго и снася яйца в Ню Йорк, преди да бъде убито с ракети. Почти нищо от тяхната интерпретация не съвпада с оригинала, което разочарова почитателите на чудовището и скандализира японците.

godzilla vs

В началото на новия век в Япония излиза епична серия за Годзила, която трябва да върне славата на чудовището. Тя започва с “Годзила 2000”, продължава с “Годзила срещу Мегагуирос”, “Годзила срещу Мекагодзила” и “Годзила Токио SOS” и приключва с култовия “Годзила: Последни войни”, където главния герой демонстративно убива американската си версия за секунди. Паралелно с това янките опитват да изкупят вината си от филма на Емерих и правят анимация с дете на създанието от там, което се бие с други същества, включително прословутото Неси.

godzilla-2

Американците отвръщат с далеч по-сериозна интерпретация на Годзила, излязла през 2014 година и представяща създанието вярно с оригинала, но наистина с по-добри ефекти. Този филм се приема далеч по-добре и вдъхновява супер успешна поредица, в която кралят на чудовищата се бие с вечните си врагове крал Гидора и Мекагодзила, а става и приятел на прословутия Кинг Конг, след като двамата си организират един въргал. Последният филм от тази сага излезе по-рано тази година и бе изключително забавен, макар постоянният екшън да не допадна на по-претенциозните критици.

shin_godzilla_beam-1200x675

Усетили, че няма как да бият американците като зрелище, японците решават да се върнат към тона на оригинала. Първо Хидеаки Ано, режисьор на култовото аниме “Евангелион”, направи хорър версия на историята със смущаващата и уродлива “Шин Годзила”, а през миналата година се появи и “Годзила: Минус едно”, който направи толкова силно впечатление, че получи Оскар за специални ефекти, въпреки камерния си спрямо американските филми бюджет. Излязоха и няколко анимета за чудовището, но те по-скоро разделиха фендъма, отколкото да станат всепризнати хитове.

the_man_in_the_suit__by_godzilla20002021_dgj0vgj-fullview

Може би най-смущаващата версия на Годзила обаче е любителска. Става дума за аналоговия хорър “Човекът-годзила”, който се разпространява в сайтовете за видеосподеляне като уж апокрифна история за истината зад старите японски филми, в чиито костюм всъщност живее ядрен мутант, атакуващ актьорите на продукцията, но държан от студиото “Тохо” за пари. Тази налудничава драма е измислена, разбира се, но успя да изправи косата на много фенове, попаднали на нея в социалните мрежи.

godzilla purple

При толкова много различни интерпретации е много трудно да се направи характеристика на Годзила, но като цяло става дума за огромно същество, напомнящо прословутия тиранозавър, но далеч по-голямо, издигащо се на десетки метри и тежащо хиляди тонове. Създанието се храни с радиация и поради това напада централите, издигнати от човечеството, а нито полицията, нито армията имат ефективни оръжия, с които да го отблъснат. Най-мощни снаряди не успяват и да го одраскат, чудовищни бомби му създават само временно неразположение, докато не настъпи регенерация. Притиснат или раздразнен, Годзила е способен да изстрелва радиоактивен лъч (в най-стария филм газ) от устата си, като по този начин предизвиква невъобразими опустошения.

godzilla-king-of-the-monsters

Годзила се счита за най-силното чудовище във филмовите вселени, в които участва, но все пак има и няколко противника, успявали да го притиснат максимално. Той губи първата си битка с Конг през 60-те и макар да взе реванш в новите филми, схватките с огромната горила никога не са лесни за печелене. Крал или Кайзер Гидора е най-опасният му противник с трите си глави, изстрелващи златни светкавици, като на няколко пъти Годзила е бил на ръба да изгуби живота си в битка с дракона, като се е нуждаел от помощ, за да оцелее. Не е за подценяване и Дестроя, отблъскващо създание, сходно с Пришълеца, което отнема живота му в драматичен филм през 90-те, разплакал цяла Япония.

Годзила обаче винаги успява да се завърне на голям екран заради любовта на феновете си, така че поредицата и самият той заслужават дълбок поклон заради отпечатъка, който са оставили в световната култура.

godzillas

Статия на д-р Александър Драганов

Оставете отговор