Годзила и Конг: Нова империя

godzilla kong new empire

Така се прави! Не помня от колко време не съм си тръгвал толкова въодушевен от киносалон. Новият филм от поредицата за Годзила и Конг пристигна с гръм и трясък по кината и макар да имах някои опасения преди да го гледам, всичко това остана на заден план в киносалона. Продукцията на “Уорнър” предлага нонстоп екшън с гигантски чудовища, но разказан по леко наивистичния, романтичен начин на старите приключенски романи. Резултатът е неочаквано добра комбинация, която те връща като зрител в щурите години на ранното юношеството, когато няма нищо по-яко от гигантските чудовища.

Великият Кинг Конг вече живее в Кухата земя, скрития свят в сърцевината на планетата ни, но не е щастлив. Донякъде защото страда от зъбобол, пък той не е от пациентите, които всеки би могъл да обслужи, но най-вече заради самотата. Конг има нужда да намери себеподобни, ала изглежда е последният от вида си, което го обрича на нерадостна участ. В това време неговият вечен съперник Годзила е като пощръклял, гази из Рим като дете в пясъчник и напада титан след титан. Учените знаят, че той е закрилник на човечеството, но какво ли може да предизвика такава активност? Отговорът може би знае единствено младото момиче от Острова на черепа, отгледано в нашата цивилизация. То все повече се откъсна от ежедневието, защото знае, че някой го вика за помощ. И когато слиза в Кухата земя заедно с екип на МОНАРХ, разбира страшната и ужасна истина за Белязания крал…

scar king

“Годзила и Конг: Нова империя” е великолепен, доставящ неподправено удоволствие фантастичен филм, който връща жанра към корените му и напомня незабравимите романи на Артър Конан Дойл и Едгар Бъроуз, които четяхме в детството. Кинг Конг е представен по-симпатичен и готин отвсякога, класически достолепен герой, близък до нас въпреки огромната си мощ. Годзила е на другия полюс, космична, могъща и необуздана сила, която никога няма да може да опитомим, но въпреки всичко остава наш съюзник. А срещу тях е абсолютното зло, някак банално и жалко, но толкова зрелищно и ефектно направено в лицето на Белязания крал и нещастното създание, което той е пленил със злата си магия. Всичко това се разгръща с уникални ефекти, дело на WETA и обяснява през сюжетната линия на група симпатични приключенци, мъже и жени, озовали се в невъзможен, но пленителен свят, напомнящ Пандора на Джеймс Камерън. Темпото на експозицията е точно такова, каквото историята изисква, бързо и динамично, но все пак оставящо да се насладиш на случващото се, а екшънът е най-зрелищния, правен във фантастичен филм. Не мислех, че някога ще се появи лента, която да надминава въодушевлението на японската класика Final Wars, ала “Нова империя” ми доказа, че бъркам и старите като самото кино поредици за Годзила и Конг още има какво да предложат на зрителя.

Не искам да бъда разбиран погрешно. Този филм не е драматичен опус, навяващ тежки мисли, каквито са филмите на Кристофър Нолан например, нито опитва да бъде. Това е филм, създаден да забавлява и го прави по перфектен начин. За мен Холивуд има нужда точно от такива продукции, непретенциозни, но добре направени. Някой би казал – бургер за ума. Бургер, добре, но с най-сочното кюфте и най-вкусното хлебче. Това е “Годзила и Конг: Нова империя”. Препоръчвам на 300%.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор